Tot a punt per la celebració de la Diada de Catalunya

Imatge de la manifestació de l'any 2017

Imatge de la manifestació de l'any 2017 | Cedida

 

Ja està tot a punt per gaudir d’una altra Diada de Catalunya. Aquesta, però, serà especial, en esdevenir la primera que se celebra després de l’any més convuls que s’ha viscut al llarg de tot el Procés.

Per aquest motiu, Barcelona es prepara per acollir una manifestació d’allò més multitudinària, i és que segons l’Assemblea Nacional Catalana ja s’han omplert tots els trams escollits per acollir els més de 460.000 inscrits que aquest dimarts es desplaçaran fins a la Diagonal de Barcelona.

 

L’ACN es mostra optimista amb les xifres d’assistència a la manifestació

Tal com han fet patent els organitzadors, l’esdeveniment té com a objectiu «reclamar el mandat de l’1 d’octubre». Per aquest motiu, l’organització ha contractat un total de 1.500 autocars, i han indicat que ja s’han venut fins a 275.000 samarretes commemoratives d’aquest 11 de setembre.

L’ACN també ha manifestat la seva intenció d’obrir una ‘Fila 0’, pensada per aquelles persones que o bé no han pogut assistir a la manifestació, o bé no han tingut temps per inscriure’s. Amb tot, l’entitat considera que les xifres «permeten ser molt optimistes de cara a la mobilització» d’aquest dimarts.

 

L’acte de dilluns va tenir els presos polítics i exiliats com a eix central

Aquest dilluns ja es va poder viure una prèvia d’allò que tindrà lloc aquest dimarts. I és que l’acte institucional de la Diada va acabar convertint-se en un autèntic clam per la llibertat dels presos polítics i dels exiliats.

En aquest sentit, l’esdeveniment es va iniciar seguint el protocol habitual: amb la Marxa per la Llibertat –encapçalada, com sempre, per Torra i Torrent, els Presidents de la Generalitat i del Parlament, respectivament– arribant a la Plaça Sant Jaume i fent entrega de la flama del Canigó a les filles de Quim Forn, Jordi Turull i el nebot de Jordi Cuixart.

Imatge d'un dels moments viscuts durant el dia d'ahir

Imatge d'un dels moments viscuts aquest dilluns. | CatalunyaDiari.cat

 

Tot seguit es van projectar una sèrie d’imatges a la façana del Palau de la Generalitat dels polítics que es troben o bé a la presó o bé a l’exili, mentre es duia a terme una lectura de versos fent referència a la llibertat. Després tots els assistents van poder gaudir d’un concert sorpresa a càrrec de Lluís Llach, que va delitar els presents amb un piano i acompanyat per la ballarina Marta Carrasco.

 

Txarango va protagonitzar un dels moments clau de l’acte

L’acte va continuar amb diverses actuacions dutes a terme per Roger Mas, Paula Valls i Judit Neddermann, a la vegada que s’anaven projectant imatges dels moviments migratoris, així com de les càrregues policials que van tenir lloc en el marc del referèndum de l’1 d’octubre.

Però, sens dubte, un dels millors moments es va produir enmig de l’actuació de Txarango, més concretament mentre cantaven ‘Agafant l’horitzó’, que va finalitzar amb la paraula ‘Llibertat’ projectada a la façana del Palau. L’acte va posar el seu punt i final després de la interpretació de l’himne de Catalunya, ‘Els Segadors’, per part del cor jove de l’Orfeó.

Imatge del concert de Txarango

Imatge del concert de Txarango | CatalunyaDiari.cat

 

Quim Torra va reafirmar el seu compromís amb la República

El discurs institucional del President de la Generalitat, Quim Torra, es va iniciar amb una comparació d’allò que el polític anomena «nova cruïlla històrica» amb la que va tenir lloc fa 300 anys per tal de decidir entre «la submissió o la resistència a Felip V».

En aquest sentit, el diputat de Junts per Catalunya va remarcar la importància de «decidir si davant de les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili ens conformem o resistim i  avancem». També va voler destacar el fet que cada vegada que el poble català ha caigut, s’ha tornat a alçar i a posar en marxa.

Per això mateix Torra va fer patent que, en el moment actual, Catalunya ho està fent en un «combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals» sense abandonar mai «les banderes del diàleg, la pau i la paraula». El President de la Generalitat va voler acabar el seu discurs comprometent-se a fer efectiva la República, explicant que «ho farem per tots els presos polítics i exiliats i per tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya».

 

Inés Arrimadas: «Demà no serà la Diada de tots»

Però sembla que el discurs del polític independentista no ha agradat a diverses formacions. És el cas, per exemple, d’Inés Arrimadas, que tan sols uns minuts després que el President de la Generalitat pronunciés el seu discurs institucional, ja havia compartit a les seves xarxes socials una publicació on retreia a Torra que hagués tornat a insistir en la «marca separatista» i en «l’aposta per la confrontació».

 

 

La líder de Ciutadans a Catalunya, doncs, ha escrit el següent missatge: «Que Torra menyspreï mitja Catalunya en un teatre és indignant; que ho faci en el discurs institucional el dia que hauria de ser de tothom és injustificable. Ni tan sols aquest dimarts aparca la matraca separatista i reitera la seva aposta per la confrontació. Demà no serà la Diada de tots».

 

Consells per la manifestació de la Diagonal de Barcelona

Amb tot, sembla que la Diada de Catalunya d’aquest any es configurarà com tot un èxit, igual que en els darrers anys. Per aquest motiu, des de Protecció Civil han publicat un vídeo on donen una sèrie de consells per tal que durant la commemoració de l’11 de setembre tot vagi rodat i ningú prengui cap ensurt.

 

 

Així doncs, és important que, tan bon punt la gent arribi, provi de localitzar les sortides d’emergència que hi pugui haver habilitades, i que no dubtin en seguir aquelles indicacions a càrrec dels organitzadors; a més, per aquells que assisteixin en grup, és recomanable fixar un punt de trobada, sobretot en aquells casos en què els assistents s’acaben separant; identificar els nens amb una polsera que contingui el nom i el telèfon també és una gran mesura per evitar possibles disgustos; i, finalment, resta prohibit enfilar-se a baranes, reixes o qualsevol tipus de mobiliari urbà