Categories: Societat

Saps què és i com s’elabora un bon hummus? T’ho expliquem en el Dia Mundial d’aquesta delícia!

Cada 13 de maig es commemora arreu del món el Dia Internacional de l’Hummus, una ocasió perfecta per descobrir, celebrar i assaborir aquesta crema ancestral que ha traspassat fronteres i ha conquerit paladars en tots els continents. Amb una base senzilla, però versàtil, l’hummus ha esdevingut un emblema de la cuina mediterrània i vegetal, amb arrels que es remunten a milers d’anys enrere.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Què és l’hummus?

L’hummus és una crema suau i untuosa elaborada principalment a partir de cigrons cuits, pasta de tahina (sèsam triturat), suc de llimona, all i oli d’oliva verge extra. El seu nom prové de l’àrab ḥummuṣ, que significa precisament “cigrons”. Aquesta combinació, aparentment senzilla, dona lloc a una textura cremosa i un sabor equilibrat, ideal per acompanyar amb pa de pita, verdures o com a part de plats més elaborats.

L’origen exacte de l’hummus és motiu de debat entre diverses cultures del Pròxim Orient. Països com el Líban, Israel, Palestina, Síria i Egipte es disputen la paternitat d’aquesta recepta mil·lenària. Referències escrites que fan al·lusió a plats semblants daten de l’Edat Mitjana, però es creu que l’ús de cigrons com a aliment bàsic es remunta molt abans. Malgrat les disputes, el que és indiscutible és que l’hummus ha estat un punt de trobada cultural i culinari durant segles.

Una recepta que evoluciona

Tot i que la recepta clàssica continua sent la més popular, la creativitat culinària ha donat pas a nombroses versions modernes de l’hummus. Avui dia es poden trobar varietats amb remolatxa, alvocat, carabassa, tomàquet sec o fins i tot cacau. Aquestes variants, a més d’aportar nous sabors i colors, mantenen les propietats nutritives del plat original, alt en proteïnes vegetals, fibra i greixos saludables. Així mateix, molts restaurants i cuiners innovadors han incorporat l’hummus a hamburgueses vegetals, amanides, bols d’estil buddha i fins i tot pizzes o tacos, demostrant que aquesta pasta de cigrons és tan versàtil com deliciosa.

Un plat que uneix

Més enllà del seu valor nutricional i gastronòmic, l’hummus representa un pont entre cultures. En un món cada cop més polaritzat, aquest plat senzill simbolitza la riquesa compartida del Mediterrani i el poder que té el menjar per connectar persones. Avui, en el seu dia internacional, celebrem no només un aliment, sinó una tradició que continua evolucionant, inspirant i delectant a tot el món. Bon profit i feliç Dia de l’Hummus!

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Mor un jove durant la nit de Sant Joan després de caure de la muralla de la Seu Vella

Un jove de 25 anys ha mort la matinada d'aquest dimarts després de caure de…

2 hores ago

L’última pedregada danya en alguns punts de la Segarra el 100% del cereal

La tempesta amb pedra que va caure diumenge a la tarda escombrant punts de les…

5 hores ago

Balanç Revetlla: 1.356 avisos i un nadó ferit greu per cremades

Un nadó d’un mes ha resultat ferit greu a Palau-Solità i Plegamans amb cremades de…

5 hores ago

Alerta sanitària per presència de salmonella en fuet envasat

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat, a través del Sistema Coordinat…

20 hores ago

Catalunya, en alerta per temperatures extremes fins dimecres

Protecció Civil ha activat aquest dilluns el pla PROCICAT per l'episodi de calor intensa que…

20 hores ago

L’ambivalència de rols de víctimes i victimaris, en un Simposi a la UdL

Víctimes i victimaris: ambivalència de rols. Aquest és el fil conductor del 6è Simposi d'Investigació…

21 hores ago