Deu edificis no visitables de Lleida obren les seves portes en l’Arquitectour

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

Per quart any consecutiu, la Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) organitza els dies 6 i 7 d'octubre, de 10.99 a 13.30 hores, l'Arquitectour Lleida, rutes guiades gratuïtes per edificis habitualment no visitables de la ciutat de Lleida. En concret, l'edició d'enguany proposa la visita a cinc edificis del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (Pcital) i Turó de Gardeny, dissabte 6 d'octubre, i cinc del barri de Cappont i Camps Elisis de Lleida, diumenge 7 d'octubre. Acompanyats dels arquitectes autors dels diferents edificis, els participants podran accedir a espais que habitualment no estan oberts al públic i conèixer de primera mà les particularitats de cadascuna de les construccions.

 

Després de l'èxit de la passada edició, l'Arquitectour d'enguany tornarà a comptar amb el MiniArquitectour, una activitat guiada dirigida per arquitectes amb l'objectiu d'apropar l'arquitectura als més petits, que tindrà lloc dissabte 6 d'octubre i que tindrà la mateixa durada que les visites d'aquell dia, és a dir, de 10.00 a 13.30 hores, amb inscripció prèvia. A més, enguany l'Arquitectour serà present a la plaça Sant Joan de Lleida amb una instal·lació informativa de caràcter efímer. L'esdeveniment s'organitza coincidint amb el Dia Mundial de l'Arquitectura (1 d'octubre), és gratuït i està obert a tota la ciutadania, prèvia inscripció al 973 234 051 o a junta.lle@coac.net. L'inici dels itineraris serà a les 10.00 hores des de diferents punts: dissabte, dia de l'Itinerari Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida – Turó de Gardeny, el lloc de trobada serà l'Edifici CeDiCo i, diumenge, l'Itinerari Cappont i Camps Elisis de Lleida, sortirà de l'Escola Camps Elisis (carrer Sant Cecília s/n). 

 

Un any més, coincidint amb l'Arquitectour, el pròxim dijous 4 d'octubre a les 19.30 hores, es programa l'Arquitectour Debat amb la conferència «Edificis i buits urbans», a càrrec de Bonell i Gil Arquitectes, un estudi d'arquitectura de Barcelona format per Esteve Bonell Costa i Josep Maria Gil Guitart, l'obra dels quals ha estat reconeguda amb el Premi Mies van der Rohe (1992), el Premi Nacional d'Arquitectura Esportiva (2000), el Premi FAD (1975 i 1984), el Premi Ciutat de Barcelona (1994 i 1996), el Premi Nacional d'Arquitectura i Espai Públic (2010) o el Premi FAD Internacional (2018), entre altres.

 

Els objectius de l'Arquitectour

En la presentació d'aquesta 4a edició de l'Arquitectour, el president de la Demarcació de Lleida del COAC, Víctor Pérez-Pallarès, ha explicat que «des dels seus inicis, l'Arquitectour Lleida té l'objectiu d'apropar l'arquitectura i la feina dels arquitectes a la societat i, a més, és l'ocasió ideal per veure aspectes ocults dels edificis, ja que habitualment no són visitables o tenen espais inaccessibles per al públic». En aquest sentit, Pérez-Pallarès ha destacat, entre altres, la visita al terrat de l'edifici d'habitatges de renda limitada de la Caixa de Pensions (1956-1958) de planta baixa més dotze pisos d'altura, «des d'on es tenen unes vistes espectaculars de la Seu Vella i del barri de Cappont però que només es pot visitar si coneixes algú que visqui a la comunitat».

Cartell de l'Arquitectour

Cartell de l'Arquitectour | LleidaDiari.cat

 

 

Pérez-Pallarès ha destacat també la visita de dissabte al Pcital, «és interessant veure com s'han reconvertit alguns dels edificis existents, antics edificis militars, en el parc tecnològic que és en l'actualitat», ha explicat i ha remarcat també la visita de diumenge al Palau de vidre, als Camps Elisis, «potser l'únic edifici que queda a Lleida d'aquest tipus d'arquitectura brutalista, amb formigó i vidre, amb una secció molt interessant, una planta semi soterrada i amb els reflexos dels arbres i l'entorn als paraments de vidre, un edifici que considerem que cal reivindicar a la ciutat».

 

Per la seva part, el vocal de Cultura de la Junta de la Demarcació de Lleida del COAC, Ramon Llobera, ha destacat que l'Arquitectour «és també l'ocasió per visitar altres edificis potser no tan coneguts de la ciutat com el Pavelló de l'Antorxa, molt interessant per l'època de construcció (1902) i per les formes de les encavallades vistes o les llotges del primer nivell que encara es conserven», ha explicat Llobera.  En la presentació, Llobera ha avançat també que dissabte, 6 d'octubre, el nou gerent del Pcital, Miquel Aran, serà l'encarregat de donar la benvinguda als assistents i farà una petita introducció del Parc Científic.

 

Gran nombre de participants en altres edicions de l'Arquitectour

Les tres primeres edicions de l'Arquitectour Lleida van comptar amb un gran nombre de participants, amb prop de 200 persones en cada ocasió. Cal recordar que la iniciativa ja ha obert la porta de 28 edificis de la ciutat i que compta amb més de 400 fotografies a la xarxa social Instagram amb l'etiqueta #arquitectour_lleida fetes amb motiu de les rutes. A més, com cada any, en col·laboració amb els Igers Lleida, s'organitzarà un Instawalk que comptarà amb la presència de rellevants instagramers especialitzats en fotografia d'arquitectura. Les fotografies vinculades a l'arquitectura i l'urbanisme de Lleida que es pugin a Instagram amb les etiquetes #arquitectour_lleida_2018 i #igerslleida entre el 6 i el 20 d'octubre podran ser utilitzades per la Demarcació de Lleida del COAC per a ser exposades.