Detinguts a Mataró per falsificar 140 receptes de medicaments amfetamínics i ansiolítics

Imatge d'una de les receptes falsificades.

Imatge d'una de les receptes falsificades. | cedida cme

 

Un home de 54 anys i una dona de 38 anys van ser detinguts a Mataró, al Maresme, el passat dissabte, 23 de juny, pels Mossos d'Esquadra, com a presumptes autors de 141 delictes de falsedat documental, un delicte contra la salut pública, un delicte d'estafa al Servei Català de la Salut Pública i un delicte de furt. Els dos detinguts són de nacionalitat espanyola i veïns de Calella, al Maresme.

 

L'home i la dona arrestats compraven les receptes en blanc a una tercera persona implicada, la qual encara no s'ha detingut. A continuació, omplien les receptes en blanc amb dades falses i les segellaven amb un segell professional que una quarta persona havia robat a una metgessa col·legiada. 

Falsificaven receptes de medicaments addictius per poder vendre'ls

El grup criminal estava compost per quatre persones, dues de les quals encara no s'han detingut i estan en cerca i captura. La dona detinguda s'encarregava de falsificar les receptes mèdiques que havia adquirit a una tercera persona, mentre que l'home havia robat la bossa de mà a una metgessa col·legiada, dins de la qual hi havia el seu segell professional.

 

Els dos detinguts van aconseguir dos talonaris de receptes en blanc i el segell de la metgessa, omplien les receptes amb informació falsificada i les finalitzaven amb el segell robat. 

 

Les receptes que falsificaven eren de medicaments amfetamínics i benzodiazepines, els quals generen una forta addicció. A més, alguns d'ells es relacionen amb la composició de la droga anomenada 'karkubi', la qual és molt popular al Marroc. Així, un cop aconseguits els medicaments, la seva finalitat era, presumptament, vendre'ls il·lícitament. 

 

Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra

Mossos d'Esquadra, en arxiu   | CatalunyaDiari.cat
 

Receptes i més de 400 pastilles trobades en un escorcoll

A mitjans del passat mes d'abril, agents de Delinqüència Urbana dels Mossos d'Esquadra van aturar dues persones al carrer, a Mataró, i les van escorcollar. Durant l'escorcoll, els policies van trobar diverses receptes que semblaven falsificades, i una d'elles estava en blanc. També van trobar 410 pastilles de la família de les amfetamines i les benzodiazepines. Les dues persones escorcollades ja tenien antecedents previs. Els Mossos van intervenir el material trobat davant la possibilitat que les receptes fossin falsificades i que, per tant, la medicació s'hagués obtingut de manera il·lícita. 

Han aconseguit medicació per valor de, com a mínim, 660 euros

Durant els mesos d'abril i juny es va dur a terme la corresponent investigació, amb la col·laboració de l'Àrea de Farmàcia del Servei Català de la Salut, els agents van esbrinar que les receptes intervingudes pertanyien a dos talonaris que s'havien robat l'octubre de 2017 a l'Àrea d'Urgències de l'Hospital de Blanes. Cada talonari contenia un centenar de receptes.

 

Els investigadors van saber que s'havien fet, almenys, 141 receptes falses d'aquests medicaments, i es va comprovar que entre febrer i abril s'havia dispensat, en diverses farmàcies afectades entre Pineda de Mar fins a Barcelona, medicació per un valor de 665 euros. Ara bé, és probable que les falsificacions comencessin abans i que el valor total sigui superior. 

 

La investigació continua oberta, i els Mossos no descarten més detencions, ja que hi hauria dues persones més implicades a les quals s'està buscant. L'home i la dona detinguts van passar a disposició judicial el passat dilluns, 25 de juny, i el jutge va decretar llibertat amb càrrec per als dos.