
Els Mossos d'Esquadra des de 2015 que havien notat un increment de presència a Barcelona de bitllets de 50 euros falsos i la majoria estaven fets iguals. Des de llavors la Divisió d'Investigació Criminal, amb els agents especialitzats en la lluita contra la falsificació del paper moneda, van començar a investigar d'on podien sortir. La majoria d'aquests bitllets es feien servir per pagar compres en botigues, segons han explicat els investigadors que van començar a estirar el fil.
Els agents van determinar que gran part d'aquests bitllets eren introduïts al circuit econòmic per una mateixa organització que operava des de Barcelona. Els seus integrants, aprofitant els seus coneixements en arts gràfiques, es dedicaven des de 2002 a la fabricació i distribució pel sistema del degoteig de moneda falsificada. Més de quinze anys falsificant, a poc a poc, bitllets de 50 euros i posant-los en circulació.
La cap de la banda, una dona de 51 anys
Després d'anys d'investigació, els Mossos han pogut saber que darrere d'aquesta banda hi havia una dona que liderava l'organització criminal ajudada per una altra dona i un home que col·laboraven amb ella. Es tracta de tres persones, totes de nacionalitat espanyola i de 51, 43 i 28 anys.
Els Mossos no saben quants diners han pogut falsificar i posar en circulació durant tots aquests anys. Tenien en marxa dos laboratoris des d'on falsificaven els bitllets i durant aquests anys els anaven entrant en comerços ells mateixos o també gràcies a la col·laboració de terceres persones.
Nova línia de negoci: estafar bancs i botigues amb DNI falsificats
Els investigadors dels Mossos van observar que darrerament el grup estava desplaçant l'activitat de falsificació d'euros per començar a falsificar DNI i nòmines salarials, amb l'objectiu d'obrir comptes corrents i així poder sol·licitar crèdits bancaris, targetes o finançar compres en comerços i després no pagar-ne el deute.

Amb aquest modus operandi aconseguien beneficis més grans i d'una forma més ràpida que amb els euros falsos, segons van poder comprovar els agents de la unitat central dels Mossos. A més, l'entitat bancària no s'adonava que els comptes havien estat donats d'alta amb identitats falses fins que detectaven que no s'estaven abonant les quotes del crèdit o les compres realitzades.
El grup investigat actuava sempre de forma molt discreta i prenia moltes mesures de seguretat a l'hora de contactar entre ells. Per dur a terme totes les tasques logístiques disposaven d'un pis al districte de les Corts, a Barcelona, el qual aprofitaven per emmagatzemar material destinat a les falsificacions i el que ja estava enllestit.
Els veterans falsifcadors, detinguts i a presó
Quan els Mossos van poder estrènyer el cercle sobre aquestes tres persones, el passat 9 de novembre, es va organitzar un operatiu policial per detenir a la ciutat de Barcelona la cap de la banda i els seus dos col·laboradors. Un cop detinguts, la policia va entrar també als pisos que els falsificadors tenien a Barcelona.

Es van trobar gairebé 20.000 euros de curs legal, gran quantitat de diners falsificats, alguns d'ells a mig acabar, i també diversos DNI falsificats. Els investigadors també van poder confiscar una gran quantitat de material per falsificar bitllets, DNI i targetes de crèdit. En l'escorcoll es van trobar també dues plaques policials i una arma de foc. Després de passar a disposició judicial del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 19 de Barcelona els tres, les dues dones i l'home, van ingressar a presó.