Sense Categoria

Detingut un ramader a Ontinyena per tenir ovelles i cabres en males condicions

Avatar
  • setembre 25, 2018
  • 4 min read

Pla mig on es poden veure diversos animals morts a l'explotació del ramader detingut a Ontinyena | LleidaDiari.cat

 

La unitat del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil va detenir el passat dilluns 17 de setembre a Ontinyena (Baix Cinca) un ramader de 48 anys que tenia una explotació d'ovelles i cabres en pèssimes condicions. Se l'acusa d'un delicte contra la flora, fauna i animals domèstics i d'abandonament d'animals. La policia va comptar amb col·laboració ciutadana per localitzar una paridora ocupada de manera irregular. L'abril passat el Seprona va inspeccionar l'explotació i hi va comptabilitzar uns 300 caps de bestiar.

 

Al llarg dels darrers mesos han dut a terme diferents actuacions i han comprovat que des de principis de mes els animals estaven desnodrits i convivien amb altres de morts. La detenció del propietari ha estat complexa, segons la policia perquè vivia al seu cotxe i no tenia un domicili fix conegut. En el moment de la recuperació del bestiar, la Guàrdia Civil va trobar 162 animals vius tot i que alguns d'ells estaven en pèssimes condicions i inclús «agonitzaven».

 

També n'hi havia cinc de morts. Aleshores, el dia 13 de setembre, no es va poder localitzar el propietari dels animals. La policia va fer gestions per descobrir on es trobaven els altres 138 animals que hi havia el mes d'abril a l'explotació i van saber que suposadament, el detingut els col·locava en un lloc situat a mig quilòmetre de la paridora, en una zona alta d'un camp on també es van localitzar una gran quantitat de voltors que s'estaven alimentant de les restes dels animals.

 

Un altre cas semblant de maltractament animal

El Seprona de la Guàrdia Civil va investigar el passat mes d'abril un home de Torregrossa per un suposat delicte de maltractament animal, per tenir a l'interior d'una explotació els cadàvers de quatre animals i les restes d'altres tres en estats de descomposició. Segons ha informat la Guàrdia Civil, el Seprona va procedir el passat 5 d'abril a inspeccionar una explotació de bestiar boví de Torregrossa. En el seu interior, els agents van descobrir que s'albergaven nombrosos animals en «deficients condicions higienicosanitàries» i amb «evidents símptomes de desnutrició». Com a conseqüència de les gestions realitzades amb el titular de l'explotació, es va comprovar que no tenia registres documentals des del 2015 i que, la majoria dels animals, es trobaven sense identificar.

 

Els dies 9 i 18 d'abril, els agents del Seprona es van traslladar novament fins a l'explotació costat de veterinaris i tècnics agropecuaris del Departament d'Agricultura.

  

Va ser llavors, quan es va constatar que quatre de les vaques havien mort, sent localitzades semienterrades unes altres tres en avançat estat de descomposició. Paral·lelament, davant del «pèssim» estat dels altres 31 animals i el seu «manca total de traçabilitat», es va procedir al seu sacrifici. Durant el transcurs de la investigació, també puc comprovar que a l'interior de la granja el responsable es dedicava a l'activitat de la venda de llet al detall, «sense cap tipus de control sanitari i mancant d'autorització».

 

 

Així mateix, dins de la instal·lació va ser localitzada una nau habilitada com a taller mecànic en la qual una persona de nacionalitat estrangera en situació irregular realitzava treballeu-de xapa i pintura. Dels fets van ser instruïdes les oportunes diligències per al seu lliurament al jutjat d'instrucció de guàrdia de Lleida i s'ha procedit a citar el propietari de l'explotació en qualitat d'investigat com a suposat autor d'un delicte de maltractament animal.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *