Sense Categoria

Detingut un farmacèutic de Reus i el seu germà per estafar 600.000 euros falsificant receptes

Avatar
  • novembre 19, 2017
  • 4 min read
Detingut un farmacèutic de Reus i el seu germà per estafar 600.000 euros falsificant receptes

Imatge de l'escorcoll a la farmàcia de Reus per part dels Mossos d'Esquadra. | Cedida

 

Els Mossos d’Esquadra han detingut un farmacèutic i el seu germà, de 43 i 34 anys i nacionalitat espanyola, per estafar 564.000 euros en tan sols un any al Servei Català Salut des d’una farmàcia de Reus. Per dur a terme la defraudació manipulaven les receptes mèdiques oficials i canviaven els medicaments prescrits per d’altres molt més cars o bé modificaven la quantitat prescrita dels medicaments mitjançant la falsificació de la signatura del metge.

 

La investigació va començar a mitjans del mes d’octubre quan des del Departament de Salut es va detectar el possible frau i es va traslladar la informació als Mossos d’Esquadra. Els investigadors han constatat que des del setembre de 2016 una farmàcia de Reus estava estafant el CatSalut a partir de la  falsificació de receptes mèdiques oficials que un metge preparava per a pacients d’una residència geriàtrica.

 

Per a poder materialitzar l’estafa, segons els Mossos d’Esquadra, el farmacèutic comptava amb el suport d’un local clandestí ubicat a Esplugues de Llobregat, on hi treballava conjuntament amb el seu germà i des d’on es falsificaven les receptes i es preparaven els medicaments en blísters individualitzats per la gent gran de diverses residències: el què es coneix com a Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD). Això els permetia controlar tot el procés de la recepta, des de la seva emissió fins a l’entrega dels medicaments i així modificar tant la quantitat com la qualitat de les pastilles subministrades, fet que els permetia obtenir el seu marge de benefici econòmic.

 

Canviaven els medicaments prescrits per d’altres més cars o bé modificaven la quantitat prescrita

Canviaven els medicaments prescrits per d’altres més cars o bé modificaven la quantitat prescrita | Cedida

 

Al tractar-se d’un establiment no autoritzat no s’havia inspeccionat mai les condicions amb què s’hi treballava a l’interior. Davant del risc elevat que la situació podia comportar per a la salut de les persones els investigadors van decidir actuar ràpidament i van posar en marxa un dispositiu policial el 14 de novembre, de forma coordinada amb el Departament de Salut, i es van realitzar entrades i escorcolls a la farmàcia, al domicili del farmacèutic i al local clandestí. En el decurs de l’operatiu policial es van detenir els dos germans.

 

Durant els escorcolls es van intervenir 3.700 receptes de CatSalut, entre falsificades i susceptibles de ser falsificades, i milers de cupons precinte o codis de barres de medicaments que podrien ser usats per facturar al CatSalut amb les receptes falsificades. També se’n van intervenir a d’altres metges i medicaments i suports informàtics així com 2.100 euros en efectiu.

També s'investiga una delicte contra la salut pública

A la zona on s’hi preparaven els blísters SPD, en deficients condicions higienico-sanitaries, també s’hi van intervenir més de 700 capses de medicaments caducats que estaven barrejades amb els no caducats. Cal tenir present que quan es preparen els blísters personalitzats no arriba a les residències ni la capsa ni el blíster original dels medicaments on hi consta la data de caducitat. Per aquests motius també s’investiga els dos detinguts per la presumpta comissió d’un delicte contra la salut pública.

 

Els detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial. Per part del Departament de Salut s’ha precintat cautelarment la farmàcia de Reus i el magatzem de medicaments no autoritzat d’Esplugues.

 

Actuaven coordinadament a través d’una farmàcia de Reus i d’un local clandestí d’Esplugues

Actuaven coordinadament a través d’una farmàcia de Reus i d’un local clandestí d’Esplugues | Cedida

 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *