Sense Categoria

Nou mètode per detectar precoçment l’Alzheimer en persones amb Síndrome de Down

Avatar
  • setembre 1, 2018
  • 4 min read

Presentació de l'Estudi sobre la detecció precoç de l'Alzheimer en persones amb síndrome de Down | Cedida

 

Un equip científic de Barcelona ha fet un pas enorme en la lluita contra l'Alzheimer, ja que gràcies a un descobriment seu es podrà detectar aquesta malaltia molt més fàcilment, i això suposaria un gran canvi. Els investigadors, de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, han descobert un biomarcador que permet la detecció precoç de la malaltia en persones amb síndrome de Down, gràcies a la realització d'una simple anàlisi de sang

 

Una part de la investigació ha estat finançada per l'Obra Social la Caixa i ha estat liderada per Rafael Blesa, director del Servei de Neurologia de l'hospital. Finalment, l'equip investigador ha publicat el seu treball a la revista científica 'The Lancet Neurology'.

 

Nous mètodes de detecció precoç

Els científics han explicat que el biomarcador és una cadella lleugera de neurofilaments i molt accessible, a més a més el seu cost és baix i serveix per detectar els símptomes de l'Alzheimer, ja que és un biomarcador de neurodegeneració. El col·lectiu de persones amb síndrome de Down actualment està molt limitat a l'hora de detectar l'inici dels símptomes de l'Alzheimer, per tant, gràcies a aquest estudi es podran dissenyar nous assajos clínics per la seva prevenció.

 

A tot el món, diferents equips d'investigació estan cercant nous biomarcadors que puguin ser mesurats més fàcilment a l'hora de diagnosticar precoçment l'Alzheimer. Ara, l'equip de Blesa ha aconseguit fer un pas endavant en aquest camí gràcies al fet que l'estudi ha comptat amb 376 persones amb síndrome de Down, sent així el treball amb major nombre de participants.

 

Elevada sensibilitat en la detecció

També van participar en l'estudi persones sense la síndrome de Down, però no persones amb Alzheimer sense síndrome de Down, per tant «no és adequat extrapolar directament els resultats derivats a la població general». 

 

Així i tot, l'equip ha pogut fer servir una nova tecnologia que permet detectar les proteïnes més petites al plasma de la sang, SIMOA, i amb ella han comparat els biomarcadors plasmàtics amb una gran sensibilitat i especificitat. Segons Blesa serà «igual com si mires si tens colesterol» i amb aquest avenç s'obren les portes a altres investigacions de caràcter preventiu, com per exemple saber si la dieta, l'exercici o fumar són adequats.

Les persones amb alzheimer processen de forma menys eficaç les cares en posició normal que els rostres invertits i els cotxes.

Les persones amb síndrome de Down desenvolupen l'Alzheimer entre els 40 i 60 anys | Cedida.
 

Síndrome de Down i l'Alzheimer

Una gran part de les persones que pateixen síndrome de Down desenvolupen l'Alzheimer a partir dels 40 anys, al contrari de la població en general que ho fan entre els 70 i 80 anys. A més a més, el col·lectiu té més tendència a patir aquesta malaltia neurodegenerativa que la resta de la població, per tant aquest descobriment és una gran notícia per a tothom. Fins ara detectar-la en persones amb síndrome de Down era molt complicat a causa de la gran variabilitat en els seus graus de discapacitat.

 

Possible fàrmac contra el càncer de mama

Un equip d'investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha descobert una nova funció d'una proteïna que permet el pas a fàrmacs contra el càncer de mama. D'aquesta manera s'obren les portes a crear uns fàrmacs antitumorals específics per al càncer de mama triple negatiu, que és un dels tipus de càncers més agressius i no té tractament específic.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *