Desmantellen a Lleida un grup criminal pel frau en el sector dels hidrocarburs

Diners

Captura del vídeo de la troballa de diners | @guardiacivil

 

L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, dins de l'anomenada operació 'Drake', han desarticulat dues presumptes organitzacions criminals que desenvolupaven les seves activitats delictives en el sector dels hidrocarburs, principalment comercialitzant de manera fraudulenta elevades quantitats de producte a l'engròs, i que hauria defraudat més de 150 milions d'euros. L'operació s'ha desenvolupat a les províncies de Castelló, València, Lleida, Girona i Madrid.

 

La manera de procedir d'aquests suposats grups criminals consistia, bàsicament, en la interposició d'empreses instrumentals i testaferros, controlats pels responsables d'aquests, a través dels quals defraudaven l'IVA en quantitats milionàries; concretament, aquesta operació hauria revelat un frau estimat de més de 150 milions d'euros.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge de l'operació

Captura del moment del registre | @guardiacivil

 

 

S'apropiaven de les quotes d'IVA

Aquestes entitats instrumentals s'apropiaven de les quotes d'IVA repercutides als seus clients en la comercialització de gasolines i gasoils, principalment mitjançant la utilització de diferents mecanismes d'evasió fiscal. Entre els mecanismes utilitzats cal destacar la utilització de facturació falsa per reduir les quotes a ingressar, la declaració d'un volum de vendes inferior al real i la presentació de declaracions sense ingrés.

 

El frau es completava amb el buidament patrimonial de les entitats que havien de pagar l'impost. Aquesta operativa delictiva, a més de generar el frau milionari, desvirtua el sector, expulsant aquells operadors legítims que no poden competir amb els preus disposats per les societats que eludeixen pagar els corresponents impostos. Al seu torn, aquestes societats actuen de manera concertada seguint indicacions de la direcció criminal, estenent la seva acció delictiva i, conseqüentment, acaparant sistemàticament una major quota de mercat.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil va registrar també ordinadors | @guardiacivil

 

 

Aquesta forma d'actuar permet assegurar la venda de tot el producte

Aquesta forma d'actuar permet assegurar la venda de tot el producte que es pot adquirir en el mercat nacional i internacional, facturant milers de milions d'euros en un sol any, ja que el posicionament en el mercat estava consolidat, precisament, per la capacitat permanent de millorar els preus en relació amb el conjunt de la competència. Al seu torn, es generaven elevats beneficis que eren presumptament blanquejats per les mateixes organitzacions criminals a través d'estructures societàries utilitzades per aquest fi, invertint finalment en immobles o posicionant en tercers països.

 

Aquesta operativa també ha estat objecte d'aquesta investigació, per tal d'identificar tots els béns procedents de l'activitat fraudulenta, i d'aquesta manera voltar a aquestes dues organitzacions criminals, impossibilitant la seva reproducció. A més a més, dels més de 150 milions d'euros de frau detectat, en aquesta operació han estat detingudes 21 persones, per la qual cosa s'han investigat un total de 292 societats i 150 persones físiques, analitzant 1.085 comptes bancaris i procedint al registre de 22 domicilis. També s'han confiscat 61 vehicles d'alta gamma, dos vaixells i dos milions de litres de producte, i s'ha tramitat el bloqueig de 347 comptes bancaris i 155 immobles. El frau en aquest sector és especialment rellevant, precisament en aquest tram de comercialització.