Les desenes de persones que busquen casa a les Garrigues. En tens una?

El Banc d’habitatges de les Garrigues compta actualment amb 40 persones demandants de casa per llogar o comprar a la comarca registrades al web banchabitatgegarrigues.cat i hi ha 20 persones inscrites com a oferents d’habitatge, amb quatre cases en venda o lloguer actualment. En total, s’ha formalitzat un contracte de compravenda i un de lloguer. El Consell Comarcal de les Garrigues va posar en marxa aquest servei gratuït el passat febrer de 2023, per facilitar el contacte entre oferents i demandants d’habitatges a la comarca.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El projecte de Borsa d’habitatge de les Garrigues, inclòs al Pla Estratègic territorial de la comarca de les Garrigues 2015-2025, vol promoure l’accés a l’habitatge a les persones que vulguin quedar-se a viure a la comarca, principalment joves, i contribuir a frenar el repte del despoblament que viu les Garrigues. A més, també es vol ajudar a trobar habitatge a aquelles persones de fora de la comarca que busquen establir-se en un ambient rural.

 

Des del Consell Comarcal es vol dinamitzar el parc d’habitatges buits i promoure’n la rehabilitació, perquè es puguin posar en lloguer o en altres formes de tinença, i s’anima les persones propietàries a posar en circulació els immobles per ajudar a arrelar els joves a la comarca.Un dels requisits per  inscriure un habitatge al web és que aquest ha d’estar en condicions per viure-hi. És per aquest motiu que encara no hi ha molta oferta d’habitatges en venda o lloguer, ja que, en moltes ocasions, els propietaris encara hi han de fer obres d’adequació. Pel que fa als demandants d’habitatges, es poden registrar al web per poder veure les ofertes existents.

 

Al web es publiquen notícies relacionades amb l’habitatge així com les ajudes a la rehabilitació posades en marxa pels diferents organismes competents. A més, el personal tècnic fa el filtratge de les ofertes, dona el servei de mediació entre demandants i oferents, i els acompanya fins a la formalització del contracte.

Segons el cens realitzat pel Consell Comarcal juntament amb l’Oficina Jove de les Garrigues, a finals de 2022 hi havia 1.345 habitatges buits en 21 dels 24 pobles de la comarca. Van quedar fora del cens per diferents motius els municipis del Vilosell, les Borges Blanques i Juneda, tot i que a les Borges Blanques s’ha iniciat un treball amb l’Ajuntament per a analitzar el parc d’habitatges buits al nucli antic.

 

Un cop fet el cens d’habitatges buits, la tècnica AODL del Consell Comarcal contractada per a aquest projecte es desplaça als pobles i contacta una per una les persones propietàries dels immobles per explicar el servei del Banc d’habitatges i preguntar si volen inscriure’s al web per posar en venda o lloguer les propietats. A causa de les dificultats per trobar les dades de contacte, ja que molts propietaris van marxar fa anys a viure a altres localitats i se’ls havia perdut la pista, aquesta tasca encara està en marxa.