Interessant: Obriran un «gimnàs social» a Lleida

La Descomunal, la primera comunalitat urbana de Lleida, obrirà un gimnàs social perquè hi puguin accedir persones que no podrien fer-ho per raons econòmiques. S’ubicarà a les instal·lacions de la Unió Esportiva Gardeny i la previsió és posar-lo en marxa abans de finals d’any.

A la vegada, en el marc de la comunalitat s’està adequant la cafeteria del centre cívic de la Mariola perquè la puguin gestionar persones de l’entorn d’aquest projecte, i també preparen la 2a edició del festival d’arts escèniques Enre9. La Descomunal pretén crear una xarxa d’economia social i solidària entorn de l’esport, la cultura i la inserció laboral aprofitant el teixit preexistent a la Zona 9 (La Mariola, Blocs Joan Carles, Turó de Gardeny).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les obres del gimnàs social que promou la Descomunal ja estan en marxa i les porten a terme alumnes del programa ‘Treball als barris’ de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO). L’equipament s’ubicarà a les instal·lacions de la UE Gardeny i un dels objectius de la seva posada en marxa és evitar una “discriminació” cap a aquelles persones que no podrien accedir a un gimnàs pel fet de no poder fer front a la quota, segons ha indicat una de les responsables de l’equip tècnic de la comunalitat urbana de Lleida.

La implicació de la Descomunal

La implicació de la Descomunal també ha contribuït a augmentar de 3 fins a 12 els equips de futbol de la UE Gardeny, alguns dels quals són mixtes amb la qual cosa s’ha afavorit la participació femenina, segons ha explicat l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. L’adequació de la cafeteria del centre cívic del barri de la Mariola és una altra de les iniciatives en què treballen en el marc de la Descomunal perquè persones de l’entorn de la comunalitat l’acabin gestionant. D’altra banda, també treballen en la 2a edició de l’Enre9, el festival d’arts escèniques de la Zona 09 de Lleida.

Primera comunalitat urbana de Lleida

La Descomunal és la primera comunalitat Urbana a la capital del Segrià per crear xarxes i espais d’ajuda mútua, oportunitats laborals i de desenvolupament econòmic en l’àmbit cultural, esportiu i d’inserció laboral, especialment de joves. El projecte s’aplica a la Zona 09 (Mariola, Turó de Gardeny i entorns, però també beneficiarà barris veïns com ara el d’Instituts, Sant Ignasi, Escorxador, Pius XII, Universitat i Joc de la Bola).

L’objectiu és crear, en un termini de dos anys, xarxes d’economia social i solidària en els àmbits d’actuació del projecte, fomentar la creació d’associacions i empreses d’economia social i solidària, i generar llocs de treball en el marc de la comunalitat. Especialment es vol incidir en persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

El comitè activador de la Descomunal l’integren la Fundació Champagnat, la UE Gardeny i la companyia de comediants la Baldufa, a més de l’Ajuntament de Lleida. Però també formen part del projecte l’Associació Futur, l’Associació de Veïns. Turó de Gardeny, l’Associació Castell de Gardeny, les escoles Santa Maria de Gardeny i Magí Morera, Aremi, l’Associació Nostàlgia, Mariola en Moviment, Salesians Sant Jordi i l’Associació Senegalesa de Lleida, entre altres entitats i col·lectius de la Zona 09.

El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha explicat que la comunalitat de Lleida és una de les 22 que s’han creat fina ara a Catalunya, amb el suport econòmic del Departament d’Empresa i Treball, que aportarà una subvenció de 350.000 euros en aquest període de dos anys al projecte de la Descomunal.