Cultura

‘Descobrint Pixar’, nou cicle de conferències a CaixaForum Lleida

CaixaForum Lleida convida a experts per parlar del passat, el present i el futur d'una de les companyies d'animació més prestigioses del món

Marta Romera
  • novembre 8, 2022
  • 5 min read
‘Descobrint Pixar’, nou cicle de conferències a CaixaForum Lleida

CaixaForum Lleida convida a quatre experts per parlar del passat, el present i el futur d’una de les companyies d’animació més prestigioses del món en el marc de l’exposició Pixar. Construint personatges que es pot visitar fins al 26 de febrer.

 

Des d’un punt de vista històric, l’especialista del gènere animat Jordi Sánchez Navarro ens parlarà del naixement de Pixar i de la revolució que va suposar per al món de l’animació. D’altra banda, Ángel Sala, director del Festival de Sitges, s’endinsarà en una de les característiques que van marcar l’èxit que té: la construcció dels personatges i l’elaboració de les històries.

 

Eduardo Martín, animador espanyol que ha treballat per a l’estudi, ens explicarà els secrets de la companyia des de dins. I, per últim, l’especialista en distribució audiovisual Elena Neira ens parlarà sobre el paper actual de Pixar dins del Grup Disney i quins reptes de futur ofereixen tant l’estudi com el sector de l’entreteniment.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Programa

INTRODUCCIÓ A PIXAR

  • Dimarts 8 de novembre, a les 19 h

En aquesta conferència s’introduirà l’univers Pixar de manera genèrica, amena i educativa. Quines persones formen aquest grup de visionaris capitanejats per John Lasseter? Com i per què van revolucionar el món de l’animació? Pixar és un cas molt interessant per entendre qüestions relacionades amb l’evolució delcinema contemporani, atès que és més que una productora cinematogràfica. Es farà un repàs de la trajectòria de l’estudi fent un èmfasi especial en la seva doble naturalesa: la d’un grup de genis creatius que han combinat en la producció la innovació radical i el respecte a la tradició artística.

 

A càrrec de Jordi Sánchez Navarro, programador de la secció Anima’t del Festival de Cinema de Sitges i director dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC. Ha publicat diversos estudis sobre la història de l’animació, com La imaginació tangible (Editorial UOC, 2020) i Una verdad en dibujos, inclòs a Animatopia (Editorial Zinemaldia, 2013).

El guió i els personatges en les produccions de Pixar

  • Dimarts 15 de novembre, a les 19 h

Una de les característiques més destacades de les pel·lícules de Pixar és el tractament que fa dels personatges, on són considerats com a caràcters d’un film d’imatge real. En gran part, es deu a la profunditat amb la qual es construeix el guió les pel·lícules, les quals les gaudeixen tant el públic adult com el públic infantil. Des de Toy Story, la primera producció de la companyia, aquestes particularitats han diferenciat Pixar de la resta de les productores d’animació.

 

A càrrec d’Ángel Sala, director del Festival de Cinema de Sitges. També imparteix com a docent a l’ESCAC, és creador del podcast de cinema fantàstic i de terror ‘Marea Nocturna’ emès a Radio Primavera Sound i crític de cinema, entre d’altres, de la revista Dirigido Por.

1992-2022: Viatges, animació i VFX

  • Dimarts 22 de novembre, a les 19 h

A través d’un recorregut professional i del desenvolupament de Pixar, farem un viatge per l’evolució del sector de l’animació en els últims trenta anys, passant per Industrial Light & Magic, El Senyor dels Anells, la saga de Harry Potter i Avatar, amb curiositats, anècdotes i un punt de vista personal.

 

A càrrec de Félix Balbas, veterà en l’animació i la indústria dels VFX. Ha treballat en nombrosos èxits de taquilla de Hollywood, com ara El Senyor dels Anells, Harry Potter o Avatar. Ha fundat Minimo VFX, empresa altament especialitzada en animació i VFX, i b’Ars, Fira Internacional d’Animació i VFX, totes dues a Barcelona. Actualment, és director de la primera carrera universitària d’Animation & VFX a Catalunya, a La Salle, Universitat Ramon Llull de Barcelona.

 

Quin serà el futur de Pixar dins del nou Disney?

  • Dimarts 29 de novembre, a les 19 h

Quin serà el futur de Pixar dins del nou Disney? Com afectarà la voluntat declarada de la companyia d’apostar per la distribució digital de continguts? Com coexistirà la filosofia artesanal amb la nova ideologia de dades massives i contingut abundant per fidelitzar l’audiència? En aquesta conferència, es planteja com les noves estratègies de l’ecosistema digital podrien afectar les produccions i les dinàmiques de Pixar, tenint en compte la inesperada agenda que ha marcat la Covid-19 per al sector de l’entreteniment.

 

A càrrec d’Elena Neira, llicenciada en Dret i Comunicació Audiovisual. És especialista en nous models de distribució audiovisual i col·laboradora habitual dels especials de Movistar+ a les gal·les dels Emmy, els Globus d’Or i els Oscar. És autora de La otra pantalla (Editorial UOC, 2016) i El espectador social (Editorial UOC, 2013).

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *