Sense Categoria

Descobreixen una costella cervical de dinosaure de més de 2 metres a un jaciment del Pallars Jussà

Avatar
  • juliol 31, 2019
  • 2 min read

Aspecte d'un os de l'avantbraç d'un titanosaure, una ulna, recuperat al jaciment arqueològic de les Gavarres, a Isona | Institut Català de Paleontologia

 

El Prepirineu de Lleida era l’hàbitat de grans dinosaures i així ho demostren els abundants jaciments d’ossos que trobem a la Conca de Tremp i prop del Coll de Nargó, a l’Alt Urgell. Fins i tot algunes d’aquestes excavacions es poden visitar com un museu al Juràssic, l’edat dels dinosaures.

 

Les campanyes anuals d'excavacions a Isona i Tremp, al Pallars Jussà, han permès trobar una costella cervical completa de titanosaure de més de dos metres de longitud al nou jaciment de les Gavarres.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La troballa forma part dels projectes de recerca sobre els dinosaures que van poblar la regió fa 70 milions d'anys. Segons els investigadors, la costella cervical es trobava adossada a la part inferior de les vèrtebres cervicals d'aquests dinosaures de coll llarg, dels quals se n'han trobat restes fòssils d'ossos, petjades i ous al mateix jaciment.

 

La longitud de la costella cervical dona idea de les dimensions del coll del titanosaure, i combinada amb l'ulna que s'ha trobat del mateix individu, un os de l'avantbraç, permet pensar als investigadors que l'animal devia fer més de 20 metres de longitud.

 

Descobriment recent d’un fèmur de dinosaure de 2 metres al sud-oest de França

Imatge del fèmur de dinosaure de 2 metres al jaciment d'Angeac-Charente, França

Imatge del fèmur de dinosaure de 2 metres al jaciment d'Angeac-Charente, França | TVC

 

Fa una setmana, uns arqueòlegs van descobrir prop de la ciutat francesa de Cognac un dels ossos més grans coneguts fins ara. Es tracta d'un fèmur d'un sauròpode, un gran dinosaure, herbívor, de coll llarg, que va viure fa 140 milions d'anys, a finals del juràssic. Aquesta peça fa 2 metres de llarg i pesa 500 kg.

 

Els paleontòlegs, del Museu Nacional d'Història Natural de París, van destacar l'extraordinari bon estat de conservació del fòssil. Des de que la zona es va començar a excavar l’any 2010, s’hi ha trobat 7.500 ossos de 40 espècies diferents de dinosaures.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *