Intel·ligència artificial, metavers, agilitat empresarial i sostenibilitat, claus tecnològiques del 2023

SEIDOR Opentrends, la consultora especialitzada en solucions de transformació digital, ha fet públic un llistat de 4 tendències tecnològiques que marcaran l’esdevenir del sector TIC durant 2023. Segons el judici dels experts de la companyia, tecnologies com la intel·ligència artificial o el metavers seran protagonistes durant l’any, amb l’agilitat empresarial i la sostenibilitat com a punts de referència.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«En el marc d’inestabilitat en el qual vivim des de fa ja alguns anys (primer per la Covid i, més recentment, per la guerra d’Ucraïna), les organitzacions han fet esforços notables en la digitalització», explica Juan José Giménez, Director General de SEIDOR Opentrends. «Pensem que 2023 serà un any d’acceleració tecnològica a causa de l’actual context d’inestabilitat i al fet que les empreses i organitzacions han entès que la tecnologia és un aliat fonamental per a adaptar-se als canvis».

 

Intel·ligència artificial

Estem presenciant un moment veritablement únic, com és l’inici de l’adopció generalitzada de la intel·ligència artificial (IA). Amb Dall-e i ChatGPT totes les persones s’estan donant compte de l’enorme potencial d’una tecnologia que ja no és una promesa sinó una realitat. En endavant, veurem notables inversions per part dels grans players tecnològics. Sam Altman, CEO d’OpenAI, anticipava en un recent tuit que «en un futur, ChatGPT ens semblarà una joguina avorrida».

 

A nivell empresarial, el 2023 els proveïdors tecnològics seguiran desenvolupant plataformes de dades adaptades a la realitat dels clients per a convertir-les en empreses data-driven Continuarà l’aposta pels desenvolupaments a mida i paradigmes holístics, com a data mesh, que van més enllà de la tecnologia. A partir d´aquí, l´explotació de la dada haurà d´incloure els models de la IA off-the-shelf que els grans proveïdors de cloud ja han entrenat i ara estan posant a disposició de tothom.

Metavers

Els experts de SEIDOR Opentrends descriuen una realitat cada vegada més phygital, un futur hiperconnectat en el qual el món físic es fusiona amb el món digital. D’una banda, amb la sensorització del món físic, ja sigui a gran escala (ciutat, fàbrica, edifici) o a petita escala (wearables) el que està fent és que parlem ja d’una “Internet of Everything”. I per altra banda, els avanços en interfícies veritablement immersives marcaran la diferència i trencarà definitivament la barrera entre el físic i el digital.

 

Si bé s’han vist avanços molt interessants en BCI (Brain Computer Interfaces), encara queda lluny el grau d’immersivitat que arribarà a suposar aquesta tecnologia per a l’experiència d’usuari. Fins llavors, el metavers jugarà un paper fonamental sobretot en àmbits com el sector educatiu (educació a distància, pràctiques, role play…) i el sector cultural (museus, concerts, etc.).

 

Agilitat empresarial

​​En el context actual, les organitzacions han entès la importància de preparar la seva estructura per al canvi, ja siguin canvis en les preferències dels usuaris, canvis disruptius en el seu propi sector, o canvis macroeconòmics com el que ja hem mencionat a l’inici. Entenen que han de ser flexibles per disseny, i disposar de la capacitat de portar productes al mercat en el menor temps possible, al que se’n diu Business Agility.

 

En aquest context, l’ús del cloud serà fonamental, ja que aporta una escalabilitat gairebé infinita, alhora que permet estalviar en despeses de capital (CAPEX) i proporciona un entorn propici per a experimentar. També veurem com s’acceleren els cicles de desenvolupament i s’automatitzen els processos de proves, abraçant definitivament una cultura DevOps. La mentalitat de “projecte” (terminis, fases, pressupost) deixarà pas a una nova mentalitat de producte (equip, experimentació, adaptació), i s’anirà obrint el pas a noves formes de col·laboració amb els proveïdors de tecnologia com Team as-a-Service.

Tecnologia sostenible

Una tendència que és un factor de creixent interès per part de les organitzacions. El mes d’octubre passat, Gartner ho incorporava en el seu informe de tendències per a 2023 i l’ha anomenat “IT Sustainability”. La tecnologia sostenible o Green Technology fa referència a l’ús de la tecnologia i la ciència per a reduir el dany al medi ambient. Gartner amplia el significat per a incorporar també la sostenibilitat de la mateixa empresa. En qualsevol de les dues accepcions, no es tracta d’una tecnologia específica sinó d’una tendència que engloba totes les altres.

 

Les solucions per a la Indústria 4.0, així com les dirigides a smart cities, smart buildings o smart mobility, es continuaran recolzant en la sensórica, la Internet de les Coses (IoT), la intel·ligència artificial i el núvol. Els proveïdors de cloud públic continuaran avançant en els seus compromisos “Net Zero” i, de fet, han posat a la disposició dels clients les seves pròpies eines per a calcular les emissions de les càrregues de treball en el cloud i l’estalvi que suposen respecte a les alternatives on premise.

 

«El 2023 es presenta com un any fascinant, on moltes tendències es convertiran en realitat», conclou Juan José Giménez. «L’ús de les tecnologies mencionades, amb la sostenibilitat com a paraigua, suposarà un avanç històric en la transformació digital per a la millora de les organitzacions».