Successos

Atenció: Desarticulen un grup criminal amb epicentre a Lleida

L’organització estava formada per una quinzena de persones, cinc de les quals ja es troben a la presó

Marta Romera
  • desembre 21, 2022
  • 4 min read
Atenció: Desarticulen un grup criminal amb epicentre a Lleida

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal molt actiu que traficava amb marihuana i haixix i que abastia la demarcació de Lleida. De moment hi ha set homes arrestats, d’edats compreses entre els 31 i 49 anys, dels quals cinc han ingressat a presó. Tots ells estan acusats dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública, defraudació de fluid elèctric i blanqueig de capitals. La investigació va començar quan els agents van rebre un avís de l’assentament d’un grup de persones dedicades al tràfic de marihuana. Les primeres indagacions van evidenciar que el grup disposava d’almenys dues naus industrials destinades al cultiu interior.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A mesura que van avançar les gestions, els agents van comprovar que es tractava d’un grup sòlidament estructurat format per prop d’una quinzena de persones que gestionaven tres naus industrials a les poblacions de Bellvís, Benavent de Segrià i Sidamon i que també feien part de l’activitat des de dos domicilis de la ciutat de Lleida.

 

El líder principalment gestionava les naus i coordinava el grup, a banda d’abastir d’aliments els jardiners de les plantacions i procurar-los infraestructura i material. Just a sota hi havia la persona que feia tasques d’encarregat i que també assortia de material i queviures a les que estaven permanentment dins les plantacions. L’equip de jardiners i cuidadors l’integraven una desena de persones.

 

Per últim, dos dels integrants feien funcions d’aconseguidors i facilitadors. Gestionaven els contractes de lloguer de les naus i la constitució d’empreses legals tapadora per aparentar activitats lícites i d’aquesta manera intentar situar-se fora de qualsevol focus investigador. Els integrants del grup tenien consignes clares pel que fa a la seguretat i a la presa de mesures d’autoprotecció per evitar l’acció policial: canviaven permanentment de vehicle, aparcaven lluny de les naus o feien conducció de control per detectar eventual presència policial.

El grup tenia capacitat de generar entre quatre i cinc floracions l’any. Les plantacions estaven muntades sota unes mateixes condicions, tant pel que fa a la cura de la temperatura ambient necessària, com per l’estructura física i el tipus d’instal·lació elèctrica. Tota la part d’infraestructura i logística estava dissenyada amb la finalitat d’obtenir la màxima eficàcia i rendiment de cada plantació de manera que els beneficis fossin generosos.

 

A partir de tota la informació recopilada pels investigadors el 13 de desembre es va dur a terme l’operatiu policial d’explotació amb sis entrades i escorcoll. Durant el dispositiu els agents van detenir set persones, entre les quals l’encarregat i un dels aconseguidors. Els altres arrestats són cuidadors o jardiners.

 

En el decurs de les entrades es va trobar material habitual en plantacions interiors com ventiladors, làmpades, transformadors o extractors; set quilos de marihuana ja extreta i enllestida per a la seva distribució; documentació diversa que acreditaria el lloguer de les naus o l’adquisició de material i productes destinats al tràfic. Els detinguts van passar a disposició i el jutge va decretar ingrés a presó per a cinc d’ells. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *