La depuradora de Lleida augmenta fins al 50% la seva autosuficiència energètica

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, i el Paer en Cap de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyats per la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, han visitat avui les instal·lacions de la depuradora de Lleida per a conèixer les darreres actuacions dutes a terme per a millorar l'eficiència energètica de la planta.

 

Recentment, s'han instal·lat i activat els 705 panells solars a les cobertes dels edificis i superfícies annexes de la depuradora, amb una potència de 355 kWp, que augmentaran l'autosuficiència energètica de la planta per sobre del 50%. A més, també s'ha millorat la xarxa de monitoratge energètic, els sistemes de control intel·ligent (aplicant eines d'intel·ligència artificial, IA), la producció de biogàs i el control d'emissions i olors.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Les obres han suposat una inversió amb un pressupost de 653.086 euros i han estat encarregades per la Paeria a l'empresa concessionària Aqualia, un cop aprovades i finançades per l'ACA (programa Reposició i Millores 2021).

Imatge de les plaques solars instal·lades a la depuradora de Lleida

La depuradora de Lleida augmenta fins al 50% la seva autosuficiència energètica | LleidaDiari.cat

 

Altres mesures d'eficiència

A més d'aquestes actuacions, a la depuradora s'estan duent a terme millores en el tractament secundari, consistent en la substitució de difusors, per augmentar l'eficiència energètica l'eliminació de nitrogen i sistemes de control per afavorir els processos biològics d'eliminació de fòsfor.

 

Finalment, també s'estan duent a terme altres actuacions amb l'objectiu de potenciar l'eficiència del tractament de fangs i permetran augmentar la producció de biogàs, tant per usos en cogeneració com per bio-meta vehicular. També s'ha dotat a l'EDAR d'una major eficiència i capacitat en la separació d'impropis, com les tovalloletes humides o les mascaretes, donada la creixent extracció d'aquest residu.

 

La depuradora de Lleida, un exemple de sostenibilitat

La planta que dona servei a la ciutat de Lleida i al municipi d'Alpicat des de 1994, té un historial d'elevada eficiència en l'eliminació de contaminants. Els rendiments són superiors al 90-95% en eliminació de sòlids i matèria orgànica i durant els darrers anys s'han reduït considerablement els costos energètics. A més, la planta disposa de Sistema de Gestió de la Qualitat (ISO 9001), Sistema de Gestió Ambiental (ISO 14001), Sistema de Gestió Energètica (ISO 50001). El 2013 va ser la primera instal·lació de l'estat espanyol en calcular i verificar amb AENOR (ISO 14064) la Petjada de Carboni del Cicle Integral de Lleida.