Salut vol triplicar les donacions de plasma a Catalunya. T’hi sumes?

El Departament de Salut pretén triplicar en dos anys les donacions anuals de plasma a Catalunya. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha matisat que l’objectiu és arribar a 50.000 donacions per any el 2025. El Govern ha impulsat ‘El repte d’or‘, una campanya de conscienciació per augmentar el nombre de donants i fer que Catalunya sigui «més autosuficient». La iniciativa s’emmarca dins la Setmana Mundial del Donant de Plasma, que tindrà lloc des d’aquest dilluns 9 d’octubre fins diumenge 15. El Departament ha programat una quinzena de campanyes de donació de plasma arreu de Catalunya, que se sumaran a les donacions habituals que es poden fer als punts fixos dels hospitals.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La directora general del Banc de Sang i Teixits, Anna Millán, ha explicat que cada vegada hi ha més malalties que necessiten «medicaments que no es poden fabricar», i que només es troben en les proteïnes que circulen dins el plasma. «La majoria dels pacients que reben plasma en requereixen de per vida, hi ha algunes malalties que tenen alternatives, però n’hi ha d’altres, com les immunodeficiències primàries, que no tenen altra manera de tractar-se», ha apuntat el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de la Vall d’Hebrón.

Per la seva banda, Balcells ha fet una crida a les donacions de plasma, i ha explicat que, a diferència de la sang, en aquest tipus de donació «es donen els glòbuls vermells» i que, per tant, «es pot fer més vegades a l’any». En concret, es podria donar cada 15 dies i fins a 24 cops l’any, ja que la recuperació és molt més ràpida. «Animem a tota la ciutadania que ho faci, perquè hem d’aconseguir que els donants siguin autòlegs, i no haver d’anar a comprar plasma a altres països», ha conclòs el conseller de salut.

Millán ha recordat que per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.