

CCOO i la UGT de les Terres de Lleida asseguren que la crisi social i laboral derivada de l'emergència sanitària està afectant de ple a la classe treballadora i deixant moltes famílies en una situació de precarietat. Coincidint amb el Primer de Maig, els sindicats han denunciat que algunes empreses han aprofitat com a «excusa” l'actual context per reduir la plantilla.
En aquest sentit, CCOO ha presentat 39 expedients per via judicial i 38 denúncies davant la Inspecció de Treball, la majoria per acomiadaments «injustificats» i ERTO «fraudulents». D'altra banda, els sindicats han tornat a reclamar al Govern l'aprovació d'un protocol de seguretat i salut per als treballadors del camp per a la campanya de la fruita.
[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]
Encaren un Primer de Maig «confinat»
La UGT i CCOO de Lleida encaren un Primer de Maig «confinat», que serà diferent dels anteriors davant la impossibilitat de celebrar la tradicional manifestació per les restriccions decretades amb l'emergència sanitària pel coronavirus. Malgrat això, els sindicats han volgut fer arribar igualment les seves reivindicacions a la ciutadania, enguany sota el lema 'Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida'.
La principal preocupació ve marcada per la «precarietat social, laboral i econòmica» derivada de la crisi sanitària. En una roda de premsa telemàtica, CCOO i la UGT han posat en relleu que molts treballadors s'han quedat sense feina, mentre molts altres s'han vist afectats per l'«allau» d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que han presentat les empreses al territori i al conjunt del país. Per això, han reclamat un major suport de les administracions davant la vulnerabilitat de les famílies que s'estan veient afectades.
«Allau» d'ERTO
En el cas de la demarcació de Lleida, són prop de 5.300 els ERTO presentats fins ara, que afecten a uns 30.000 treballadors. Els sindicats han denunciat que algunes empreses aprofitin l'actual context «d'excusa per reduir la plantilla». En aquest sentit, CCOO ha presentat 39 expedients per via judicial i 38 denúncies davant la Inspecció de Treball per acomiadaments «injustificats» i ERTO «fraudulents». D'altra banda, han criticat que molts dels afectats per ERTO encara no hagin cobrat la prestació d'atur dels mesos de març i abril.
La Inspecció de Treball reconeix que 6.000 treballadors del sector turístic del Pirineu siguin inclosos en un ERTO per força major
Des de CCOO també han anunciat que la Inspecció de Treball ha donat la raó al sindicat per tal que 6.000 treballadors del sector turístic del Pirineu de Lleida siguin incloses en un ERTO per força major. El sindicat havia denunciat diferents empreses pirinenques del sector de pel cessament anticipat per fi de temporada de fixos discontinus i eventuals, un fet que deixava aquests treballadors sense accés a prestacions d'atur i ajudes assistencials. CCOO ha exigit l'extensió d'aquestes resolucions al conjunt de persones afectades, sense que aquestes hagin de realitzar demandes individuals.
Afectació a la restauració, turisme i comerç
A la vegada, els sindicats han advertit de l'afectació que tindrà aquesta crisi en determinats sectors com és el cas dels serveis, especialment en la restauració, turisme i comerç. Per això, continuen exigint solucions a l'Administració perquè aquests negocis puguin tornar a obrir i puguin ser viables tenint en compte les restriccions que hauran de complir.
En el cas dels autònoms, un altre dels col·lectius més afectats per la crisi, han tornat a exigir que no hagin d'abonar la quota mentre no puguin treballar o recuperar el volum habitual de feina. Els sindicats també han expressat que la crisi «ha evidenciat» la importància dels serveis públics, tal com ha quedat palès amb la resposta que han donat al moment actual, especialment des de l'àmbit sanitari.
Taula de diàleg entre administració i agents econòmics i socials
CCOO i la UGT han emplaçat les administracions a promoure una taula de diàleg on també hi siguin representats els agents socials i econòmics, amb l'objectiu de cercar consensos i donar resposta al moment actual i encarar l'etapa post Covid-19. La secretària general de CCOO a Lleida, Cristina Rodríguez, ha defensat que «la resposta no ha de ser tornar a polítiques d'austeritat” i ni tampoc que, «un cop més, els treballadors hagin de pagar-ho tot». En el mateix sentit, s'ha pronunciat el secretari de la UGT de Lleida, José Luís Aguilà.
Des de CCOO consideren que aquesta crisi ha de servir com a «oportunitat” per implementar canvis estructurals i reinventar el model econòmic i social perquè sigui «més just i sostenible». Per això, tant aquest sindicat com la UGT han tornat a exigir al govern de l'Estat la retirada de la totalitat de la reforma laboral.
La UGT i CCOO reclamen al Govern un protocol per als treballadors del camp
Els sindicats també reclamen al Govern l'aprovació d'un protocol de seguretat i salut per als treballadors del camp i, en aquest sentit han expressat la seva preocupació. Consideren «imprescindible» aquest protocol per tal d'evitar contagis de la Covid-19 durant la campanya de la fruita i amb mesures d'actuació en cas que se'n poguessin produir.
Els sindicats asseguren que ja estan començant a arribar temporers a la zona del Baix Segre. Rodríguez ha explicat que tenen constància de l'arribada a l'estació de trens de Lleida de persones procedents del sud de l'Estat, que ja venien altres anys per treballar a la fruita, però també d'altres arribades des de França. CCOO i la UGT també han criticat que des de l'Ajuntament de Lleida no se'ls hagi convocat per preparar la campanya agrària d'enguany i saber quina és la planificació de la Paeria en aquest sentit. Els sindicats han remarcat que tot i que molts temporers treballen al Baix Segre, resideixen a la ciutat de Lleida.