Comarques

Alerta: Denuncien l’excés de macrogranges a Lleida

Planten estaques de denúncia en una explotació dels Omells de na Gaia de més de 3.300 porcs que ha estat denunciada

Marta Romera
  • desembre 2, 2022
  • 3 min read
Alerta: Denuncien l’excés de macrogranges a Lleida

Greenpeace i l’entitat ecologista Ipcena han denunciat aquest divendres l’excés de macrogranges amb una acció que s’ha dut a terme en una explotació situada als Omells de na Gaia (Urgell) però que limita amb el terme de l’Espluga Calba (Garrigues). Els ecologistes han plantat estaques amb cartells de denúncia en un dels accessos a la instal·lació, que acull més de 3.300 porcs. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, ha explicat que aquest projecte ja va ser denunciat i tot i això va aconseguir els permisos per tirar endavant i obrir finalment aquest any. La granja estaria situada en zona inundable a la vall del Rinet, i en cas de rubinada, el primer que s’emportaria l’aigua seria la bassa de purins.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Marian Martos, de Greenpeace Lleida, ha explicat que l’acció que han dut a terme s’emmarca en una campanya en contra de les macrogranges de porcs que s’està fent arreu de l’estat espanyol durant aquest cap de setmana. L’ONG creu que cal canviar «el model de consum» actual de carn per un altre de més sostenible. En aquest sentit, Martos ha assenyalat que s’ha escollit la granja dels Omells de Na Gaia perquè està ubicada en una zona inundable i en cas d’inundació, el primer que s’emportaria l’aigua seria la bassa de purins.

 

Per la seva banda, Joan Vázquez ha assegurat que les majors emissions d’amoníac, que és un gas d’efecte hivernacle, tenen lloc a les comarques de Ponent i Osca. Això és degut a la gran quantitat de granges de porcí que hi ha a la zona. A banda d’estar situada en una zona inundable, segons Vázquez la granja suposa un risc «increïble» per l’impacte paisatgístic i la contaminació que podria ocasionar als aqüífers. Pel líder d’Ipcena, és una «vergonya» que encara es facin granges d’aquestes característiques quan a Europa s’estan limitant.

Una plataforma que es va posicionar contra el projecte d’aquesta instal·lació el 2016 ja va al·legar i durant aquests anys s’ha continuat el procés que actualment està en via judicial. De fet, el judici s’havia de celebrar l’any passat, però a finals d’any van arribar tots els permisos i la granja va poder obrir. El judici està previst que se celebri el 2024 i per Vázquez això és lamentable perquè «la justícia arriba tard». Això no obstant, ha remarcat que estan preparats per defensar el cas i veure com s’acabarà desmuntant la granja.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *