La demarcació de Lleida registra 430 desnonaments en els sis primers mesos del 2017

Uns cartells de la PAH demanant 'Stop desnonaments' | LleidaDiari.cat

 

Els jutjats han executat 430 desnonaments a les comarques lleidatanes durant el primer semestre del 2017, un 15,4% menys que en el mateix període de l'any anterior, segons es desprèn de l'estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En concret, entre els mesos gener i finals de juny, 175 famílies i particulars de la demarcació s'han quedat sense l'habitatge per no poder afrontar les quotes de la hipoteca. Una situació que, en molts casos, els porta aparellat un deute de per vida. Però al costat d'aquests casos, les dades també mostren una altra crua realitat: la que viuen aquells que no poden afrontar les quotes del lloguer i veuen com els fan fora del pis o d'un local. En aquest sentit, durant el primer semestre del 2017, a les comarques lleidatanes, els jutjats han executat 236 desnonaments per aquest motiu.

Les dades que periòdicament publica el CGPJ deixen clar que la crisi continua deixant gent al carrer. Tot i això, durant els sis primers mesos del 2017 a la demarcació de Lleida els llançaments han anat a la baixa, en concret s'han reduït un 15,4% en relació amb el mateix període del 2016. Entre gener i finals de juny, els jutjats lleidatans han arribat a executar fins a 430 desnonaments, 78 menys que durant el primer semestre de l'any passat en què van ser un total de 508.

 

L'estadística també permet veure, dins d'aquest global, quin és el pes que tenen aquelles execucions que en la majoria dels casos comporten un deute de per vida (és a dir, les hipotecàries). Arriben a representar fins a un 40,6% del global. Arreu de la demarcació, aquest primer semestre hi ha hagut 175 llançaments originats per l'impagament de les mensualitats del crèdit bancari (els sis primers mesos del 2016, van ser-ne 203).

 

D'un any per l'altre, també han anat a la baixa aquells desnonaments que els jutjats lleidatans han tirat endavant contra llogaters que no pagaven les quotes (bé fossin d'habitatge, bé de local). Entre gener i finals de juny s'han registrat 236 llançaments –és a dir, més de la meitat del total- com a conseqüència de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), mentre en el primer semestre del 2016 van ser 255. Finalment, les dades del CGPJ recullen que a la demarcació hi ha hagut 19 desnonaments que obeïen a altres motius.

 

Finalment destacar, que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida ha aturat aquest matí un desnonament al barri del Secà de Sant Pere de Lleida. En aquest cas, era l'entitat IberCaja qui tenia previst desnonar a l'Adama. De la mateixa manera, la setmana passada la PAH de Balaguer va aconseguir aturar el desnonament d'una dona que viu amb el seu fill malalt.