La demarcació de Lleida es bolca en els actes de la Diada de Catalunya

La Diada de Catalunya és sempre una data assenyalada en les agendes institucionals i socials del país. Per aquest motiu, tant la capital del Segrià com les diferents localitats de la demarcació, preparen per a aquest dimarts una sèrie d'actes per tal de commemorar la Diada. A Lleida, es durà a terme la tradicional ofrena floral al convent del Roser des de primera hora del matí. Més enllà de l'equip de goven municipal, encapçalat per l'alcade de Lleida, Fèlix Larrosa, també han confirmat la seva ofrena grups municipal com el d'ERC. En aquest cas, L’acte tindrà lloc a les 8.00 hores del matí. La trobada està prevista a la plaça de la Paeria, des d'on la comitiva portarà una gran estelada fins al Roser, on es farà l'ofrena. Després es marxarà a la manifestació de Barcelona.

 

Per la seva banda, com cada any, membres de la junta directiva de la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol participaran a l'ofrena floral institucional que amb motiu de l'Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, es fa a la seu Vella al costat del Pont llevadís. La FECOLL te reservada les 9.30 hores de dimarts dia 11 per fer la ofrena.

 

Paral·lelament, Alpicat ja té a punt tots els detalls per a una de les seves cites més tradicionals, la Trobada de la Catxipanda, que com és habitual servirà per celebrar com cal la Diada de Catalunya. La d’enguany ja és l’edició número 37 de la trobada, que com mana la tradició es desglossarà en dos jornades, els dies 10 i 11. Començant aquest dilluns, al vespre se celebrarà la XXIVa Pujada al Tossal de la Corona. La sortida es farà a les 21.00 hores de la nit des del davant del Casal, i en arribar a la Bassa dels Rovinals es pujarà al Tossal per fer el canvi d’estelada, mentre que a la baixa hi haurà entrepans i beguda per tots aquells que hagin comprat prèviament el tiquet.

 

Passant al dia 11, serà el torn per a la XXXVIIa Festa de la Catxipanda, que es farà al Parc del Graó. En aquest cas, l’activitat començarà ben d’hora amb a preparació de les parcel·les de les colles, que donarà pas a l’esmorzar. El mató estarà amenitzat per la xaranga Estrella Band i hi haurà el parc infantil Diver Park, amb inflables, llit elàstic i futbolí humà, que també estarà a disposició de la mainada durant la tarda. Per als més petits també hi haurà, a les 17 hores, l’espectacle infantil «1, 2, 3,… 21, la pares tu!», amb Sac Espectacle, i en acabar tots podran gaudir de la Disco Balla-la amb Jordi Callau.

 

La Seu d'Urgell també ha organitzat diversos actes commemoratius per celebrar, com cada Onze de Setembre, la Diada Nacional de Catalunya. Aquesta programació commemorativa ha estat elaborada per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i Òmnium Cultural Alt Urgell. Dimarts 11 de setembre a dos quarts d'onze del matí, tindrà lloc l'acte institucional, presentat per RàdioSeu, a la plaça de Sant Josep de Calassanç, amb la lectura d'un manifest d'Òmnium Cultural. Seguidament, Ivan Caro recitarà poemes, amb l'acompanyament musical de Pilar Planavila. 

 

La commemoració institucional de la Diada Nacional a la capital alturgellenca continuarà, a les 11.00 hores del matí, a la plaça de Catalunya amb la hissada de la senyera i el Cant dels Segadors. Els actes commemoratius de l'11S es clouran amb  una ballada de sardanes amb la Cobla Vents de Riella, que compta amb el suport d'Amics de la Sardana. L'Ajuntament de la Seu d'Urgell anima a tots els urgellencs i urgellenques a penjar senyeres als seus balcons.

 

  

L'Ajuntament de Tàrrega se suma en un acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, que constarà d'ofrenes florals i parlaments a càrrec del consistori i les entitats locals. La Coral Bona Nova clourà l'acte cantant l'himne d'Els Segadors. L'acte tindrà lloc a les 10.00 hores del matí a la plaça de Rafael Casanova.

 

D'igual forma, la Paeria de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra organitzen els actes institucionals per commemorar la Diada Nacional de Catalunya, una ofrena floral al Monument de la Generalitat dimarts 11 de setembre a les 10.00 hores del matí. A l’ofrena floral hi participaran els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal de la Segarra, els partits polítics i totes les entitats que s’hi vulguin afegir. Després tindran lloc les intervencions de Ramon Royes, paer en cap de Cervera, i Ricard Vicente, vicepresident segon del Consell Comarcal i conseller d’Hisenda. L’acte acabarà amb la interpretació del Cant dels Segadors.

 

Per la seva banda, Alcarràs celebra aquest vespre a les 20.30 hores una comitiva de torxes a la plaça de l'església en motiu de la Diada. Seguidament, a la plaça Francesc Macià, es durà a terme la lectura del manifest i l'ofrena floral amb la participació de la Coral Alzina i el grup sardanista de l'Associació 50 i Més. Finalment, hi haurà un pica-pica i s'aprofitarà per lliurar els premis de la festa major.