Demanen plans de xoc per reduir les llistes d’espera a Catalunya

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha presentat aquest dilluns la memòria socioeconòmica i laboral de Catalunya el 2021.

 

El document conté 64 pàgines de recomanacions al Govern, entre les quals destaquen la necessitat d'un pla de xoc per reduir les llistes d'espera a la sanitat (consultes externes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques augmenten un 16,7%, 15,1% i 12,2%, respectivament) i un altre pla per combatre l'elevada sinistralitat laboral (un 6% més d'accidents laborals mortals en comparació amb el 2019). En paral·lel, l'òrgan consultiu també es mostra preocupat per l'alt nivell de denegacions de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a Catalunya, ja que només s'aproven un 20,9% de les sol·licituds.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge d'una sala del CAP

Demanen plans de xoc per reduir les llistes d'espera i combatre l'elevada sinistralitat laboral | LleidaDiari.cat

 

Segons el CTESC, es tracta d'una xifra que contrasta amb les del País Basc (68,6%) i Navarra (60,6%) i un dels motius que podrien explicar aquestes diferències és que aquestes dues comunitats autònomes gestionen l'IMV al seu territori, «la qual cosa els permet ser més eficients per detectar o filtrar la sol·licituds de la prestació, així com el seu procés de tramitació». És per això, que el CTESC reclama que es faci efectiu el conveni entre Estat i Generalitat que possibiliti la millora en la gestió de la prestació per tal que l'IMV arribi a més gent. D'altra banda, l'òrgan consultiu vol igualment posar de manifest els problemes de cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) a Catalunya i carrega contra la congelació de l'IRSC en uns 569 euros des de fa més de 10 anys.

 

Diverses millores en el sector de l'Educació

El CTESC també posa sobre la taula diverses millores en el sector de l'Educació, començant per incrementar l'esforç inversor del Departament liderat per Josep Gonzàlez-Cambray. «Cal corregir els desajustos entre l'oferta i la demanda d'FP, lluitar contra l'elevada taxa d'abandonament escolar i fomentar l'aprenentatge al llarg de la vida insistint en les competències digitals i les llengües estrangeres», ha enumerat el president del CTESC, Toni Mora. «Per fer possible tot plegat demanem més que mai diàleg i consens amb tota la comunitat educativa per fer afrontar el complicat moment actual», ha avisat Mora, que també ha assenyalat que les noves lleis de ciència i tecnologia haurien d'aportar més recursos a l'R+D+I.

 

«I les recomanacions de fer servir els serveis en línia enlloc dels presencials no haurien de perjudicar a les persones més grans», ha continuat el president del CTESC, que igualment ha alertat de la creixent bretxa digital a la societat catalana. Pel que fa al sector primari, el CTESC insta el Govern a ajudar a transformar ambientalment el sistema agrari perquè no s'abandonin conreus de secà ni es destrueixin llocs de feina. «Així com defensar el model de cogestió del sector pesquer perquè no es perdin més embarcacions, captures i ocupació», ha comentat Mora. «Es tracta de reactivar l'economia, però ara toca també protegir les persones de manera diferenciada», ha recalcat el director del CTESC, que aposta per mesures «més concretes i sectorials que universalistes».

 

«Evidentment, toca estar en contacte amb el conjunt de països de la UE i toca també molt de diàleg, tant en l'àmbit polític com social», ha continuat Mora. «Calen consensos molt amplis i, si una cosa ens ha ensenyat la pandèmia de la covid, és que aquest consens transversal és possible», ha conclòs el president del CTESC.