Demanen 12 anys de presó a l’excap de Carreteres a Lleida

La fiscalia demana 12 anys de presó per a l’excap de Carreteres a Lleida, Jordi Benet, per suposades irregularitats en contractes d’obra pública entre el 2010 i el 2016; una investigació derivada del ‘cas Boreas’ sobre presumpta corrupció a la Diputació de Lleida. També sol·licita que se l’inhabiliti durant 37 anys per a l’exercici de càrrec públic i que pagui una multa de 21.600 euros pels delictes de suborn passiu de funcionari, frau per gestió deslleial, prevaricació administrativa com a cooperador necessari i falsedat continuada en document públic. A més, demana que indemnitzi MYJ Guas amb 15.000 euros pels diners en metàl·lic que entén va rebre en concepte de regals als fills pels seus casaments i pels treballs realitzats a casa seva.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Relacionats amb aquesta causa, a més de Benet, també es jutjaran quatre persones més; entre elles l’exresponsable de Conservació de Carreteres de la Generalitat a Lleida, B. C. R. M., per a qui la fiscalia demana 4 anys de presó, una multa de 10.800 euros i inhabilitació especial per a l’exercici de càrrec públic durant 4 anys pel delicte de falsedat continuada de document públic i la filla de Benet, M. P. B. B., per a qui sol·licita 4 anys de presó i una multa de 60.000 euros per blanqueig de capitals.

Els altres dos acusats són dos dels responsables d’MYJ Gruas, Jose Maria G. P. i Miguel T. G. Per a cadascun d’ells, el ministeri públic demana 13 anys de presó; més d’un milió d’euros de multa; la prohibició de contractar amb el servei públic durant 20 anys, dels quals 6 tampoc podran obtenir ajudes o subvencions públiques i gaudir de beneficis fiscals i de la seguretat social per tràfic d’influències, suborn actiu de funcionari, frau i falsedat continuada en document mercantil.

Fets pels quals se’ls acusa

Segons l’escrit de la fiscalia, els suposats delictes van tenir lloc entre els anys 2010 i 2016 i estan relacionats en l’adjudicació d’obra pública en l’àmbit de carreteres de la demarcació de Lleida. Una d’aquestes obres és el reforçament del ferm de la C-12 entre Lleida i Corbins, que va ser suspesa el 2011 per la mateixa administració a causa de la crisi econòmica per “falta de liquiditat”. Aquesta obra es va incloure novament als pressupostos del Govern l’any 2016 i, segons figura a la interlocutòria judicial, l’excap de carreteres hauria confirmat per telèfon al responsable de MyJ Gruas que les obres es farien encara que no s’aprovessin els comptes de manera que quan els pressupostos van ser aprovats l’obra ja gairebé s’havia entregat.

El maig del mateix any, Benet hauria demanat als treballadors d’MyJ Gruas que fessin treballs en una finca particular seva sense facturació. Els directius de l’empresa haurien acordar amb l’excap de Carreteres una quantitat en metàl·lic.

A més, segons es desprèn de la investigació, Benet hauria incrementat considerablement el seu patrimoni entre el 2011 i el 2016 amb una gran quantitat d’ingressos en efectiu en compte bancari de manera regular per valor de 1.000 euros cadascun fins a arribar a prop dels 100.000 euros. En aquest sentit, es feia referència a que Benet i la seva filla haurien obert una caixa de seguretat l’any 2017 per intentar “amagar” els diners i que el mes d’octubre de 2020 la policia va detenir la filla sortint del banc amb 20.000 euros amagats sota la roba.

Socis minoritaris d’MyJ Gruas reclamen 1,1 MEUR als majoritaris i demanen fiances de 7,7 milions als cinc acusats

Els tres socis minoritaris d’MyJ Gruas, personats a la causa com a acusació particular, reclamen una indemnització d’1,1 milions d’euros als dos socis majoritaris per la suposada corrupció i suborn als dos excàrrecs de Carreteres de la Generalitat a Lleida. Concretament, valoren en 1 milió l’import facturat en excés per l’obra del Parc de conservació de Ponts i en gairebé 110.000 euros les comissions i regals a l’excap de Carreteres, Jordi Benet, a canvi de l’adjudicació de contractes d’obra pública, corresponents a dinars, tasques de neteja en una finca particular que Benet tenia a Torrefarrera o regals de boda als seus fills.

L’acusació particular també demana al jutjat fiances per valor de 7,7 milions d’euros als cinc acusats, tenint en compte, diu, que existeixen prou indicis de criminalitat. Així, sol·licita que es requereixi a cadascun dels acusats Josep Maria G. P. i Miquel T. G. una fiança de 3,5 milions d’euros per poder respondre a les possibles responsabilitats civils i pecuniàries que es derivin del procediment. A Jordi Benet li reclama una fiança de 500.000 euros, a B. R. M. de 150.000 i a la filla de Benet de 100.000 euros.

A més, sol·licita que si no efectuen el pagament de la fiança, se’ls embarguin els béns fins a cobrir la quantitat imposada i, en el cas dels dos socis majoritaris, que se’ls embarguin les accions de què siguin titulars a MyJ Gruas.

Segons l’acusació particular, el cas es destapa el 2014, quan un dels accionistes minoritaris d’MyJ Gruas demana explicacions quan li fan signar una còpia d’un xec al portador per valor d’11.500 euros i l’administrador únic d’MyJ Gruas llavors, J. M. G. E., li diu que es tracta d’un pagament per comissions a càrrecs públics de la Diputació de Lleida per l’adjudicació del contracte de manteniment de les depuradores del Pla d’Urgell. Preguntats per aquests fets a la Junta Extraordinària d’accionistes d’MyJ Gruas, celebrada el 14 de novembre de 2014, l’assessor jurídic diu que “aquests pagaments eren coneguts per tothom”.

Pel que fa a la petició de pena, l’acusació particular l’eleva fins als 22 anys de presó per a Benet, 18 anys per a l’exresponsable de Carreteres i 15 anys per a cadascun dels dos socis majoritaris acusats d’MyJ Gruas. A més, considera que tots els investigats actuaven com un grup criminal.