Vas demanar una hipoteca abans del 2019? T’interessa aquesta informació!

En una oportunitat única per als consumidors que es van hipotecar abans de juny de 2019, el Tribunal Suprem ha sentenciat que poden reclamar algunes de les despeses hipotecàries pagades anteriorment. Fa cinc anys, arran de diverses denúncies, el mateix Tribunal Suprem va identificar clàusules abusives aplicades pels bancs en aquest tipus de transaccions. Aquesta sentència va especificar que els bancs havien de sufragar determinades despeses, mentre que altres quedaven a càrrec del client. En aquest context, els consumidors poden sol·licitar el reemborsament d’aproximadament 1.000 euros de mitjana, depenent de l’import i les característiques de la hipoteca signada.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les despeses que poden ser objecte de reclamació inclouen el 100% dels pagaments per registre de la propietat, gestoria i taxació, així com el 50% de les despeses notarials, ja que l’altra meitat és responsabilitat dels usuaris. Malgrat aquesta oportunitat, la data exacta de prescripció per a aquestes reclamacions encara no és clara. El Tribunal Suprem ha elevat la qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per aclarir el termini de prescripció, que en principi podria ser el 23 de gener o s’allargaria fins al 14 d’abril, tenint en compte els 82 dies en què els terminis processals es van aturar durant l’estat d’alarma del 2020.

Aquesta oportunitat de reclamació s’ha vist afectada pel marc legal català, ja que el Codi Civil determina un termini de 10 anys en lloc dels 5 establerts a nivell nacional. Tot i això, la pregunta de des de quin moment cal començar a comptabilitzar aquest termini encara està sense resposta. Mentre els afectats s’enfronten a aquest embolic judicial, algunes entitats bancàries semblen posar traves al procés, obligant els clients a recórrer als tribunals i allargant així el procés de recuperació de les despeses.

Amb el termini límit originalment fixat pel 23 de gener, els afectats tenen ara fins al 14 d’abril per presentar les seves reclamacions. Des de l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin) recorden que la mitjana de reemborsament per cada hipotecat podria ser d’uns 1.500 euros, però aquesta xifra varia segons el valor de la hipoteca. A més, destaquen que és possible reclamar les despeses tot i que la hipoteca ja hagi estat completament pagada. Tot i això, el procés es veu complicat per la resistència dels bancs i la lentitud dels jutjats especialitzats en aquest tipus de qüestions, que ja estan saturats amb altres casos com les clàusules multidivisa o les hipoteques IRPH. La incertesa persisteix fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea emeti una decisió sobre la data de prescripció definitiva.