Societat

La degradació del plàstic a l’oceà contribueix a la seva acidificació

Un estudi liderat per l'Institut de Ciències del Mar mostra que el plàstic allibera compostos químics orgànics i CO2

Marta Romera
  • setembre 24, 2022
  • 4 min read
La degradació del plàstic a l’oceà contribueix a la seva acidificació

Un estudi liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ha revelat que la degradació del plàstic per efecte de la llum solar contribuir a l’acidificació de l’aigua de mar. Això és degut a l’alliberament de compostos de carboni orgànic dissolt provinents tant del plàstic com dels seus additius, i de la producció de CO₂.

Els investigadors han comprovat que en zones de la superfície de l’oceà molt contaminades per plàstic, la seva degradació podria donar lloc a una baixada de fins a 0,5 unitats del pH, cosa que la investigadora de l’ICM-CSIC i primera autora de l’estudi, Cristina Romera-Castilo, apunta que això és comparable a la baixada de pH estimada en els pitjors escenaris d’emissions antropogèniques per a finals del segle XXI.
L’acidificació i la contaminació per plàstic són dos dels grans problemes que afronta l’oceà actualment. L’augment de l’acidesa dels mars i oceans des de la revolució industrial està provocant que a alguns organismes calcificadors, com són els coralls, els sigui més difícil mantenir els seus esquelets. Se sap que cada any arriben al mar uns 13 milions de tones de plàstic i s’estima que unes 250.000 tones més estan flotant per tot l’oceà.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Procés d’acidificació

La llum ultraviolada procedent del sol és el principal factor de degradació i envelliment del plàstic. Aquesta degradació dona lloc a fractures que fan que el plàstic es trenqui en trossos més petits, alguns de menys de cinc mil·límetres. L’exposició a la llum solar i a l’erosió dona lloc a un alliberament més gran de compostos químics a l’aigua i provoca una baixada del seu pH. Els compostos químics que el plàstic allibera a l’aigua de mar durant la seva degradació poden ser components del mateix plàstic o bé additius que se li afegeixen per donar-li color o atorgar-li resistència. Alguns d’aquests compostos són àcids orgànics, la qual cosa explica que contribueixin a la baixada del pH.

Durant la degradació del plàstic també es produeix CO₂, que pot ser emès directament per aquest plàstic o bé ser un producte de les reaccions que la llum solar desencadena en els compostos orgànics que allibera. Aquest CO₂ alliberat intervé en una sèrie de reaccions que també provoquen una baixada del pH de l’aigua. Per al treball, els investigadors van exposar diferents tipus de plàstic –nou i envellit- a una temperatura i radiació solar constants. Després van analitzar el pH de l’aigua i la quantitat de carboni orgànic que alliberaven els microplàstics a conseqüència de la degradació.

Sis dies d’exposició a la llum solar

Amb només sis dies d’exposició a la llum solar, una barreja de plàstics envellits alliberava una gran quantitat de compostos de carboni orgànic dissolt i es va observar una disminució «significativa» del pH de l’aigua. En els experiments amb plàstic nou es va fer servir poliespan, polietilè de baixa densitat (amb què es fabriquen bosses i altres envasos) i plàstic biodegradable.

En aquests casos, només el poliespan va produir una baixada substancial del pH, mentre que amb els altres no es van veure diferències significatives. Romera-Castillo ha afirmat que els resultats posen en relleu que el plàstic envellit afecta molt més que el nou a l’acidificació. Ha afirmat que això és «molt preocupant», ja que la majoria de plàstic que es troba al mar està degradat.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *