Declaren 6 dels 11 membres de la PAH denunciats per ocupar una oficina bancària a Lleida

Declaren 6 dels 11 membres de la PAH denunciats per ocupar una oficina bancària a Lleida| Text i fotografia: ACN

 

Una seixantena de persones s'han concentrat aquest divendres al matí a la plaça Sant Joan de Lleida i han pujat després fins als jutjats per donar al seu suport als 11 companys de la PAH denunciats per ocupar una oficina del BBVA a la Rambla Ferran de Lleida el passat 26 i 27 de novembre. 

Dels 11 denunciats, 6 han declarat aquest divendres al jutjat d'instrucció 4 per aquests fets i els altres 5 ho faran previsiblement dilluns 21. Si la denúncia prospera i arriben a ser encausats, podrien enfrontar-se a 6 anys i mig de presó pels delictes de pertorbació de l'activitat normal de l'oficina, coaccions, danys i també d'entrada per la força o de permanència en establiment i oficina fora de l'horari d'obertura. Els membres de la PAH consideren aquesta pensa “desproporcionada” ja que “per una protesta pacífica podem ser condemnats a una pena superior a la que ens enfrontaríem si haguéssim atracat el banc”.
 
“És alarmant com ens poden demanar presó per demanar un habitatge digne. Es va entrar per negociar amb el banc, el director es va negar i com a mesura de pressió es va decidir ocupar l'oficina durant unes 30 hores”, ha recordat un dels membres de la PAH, David Martín.
 
Un altre dels membres de la PAH, Henry Mora, ha assegurat que “és la primera vegada que un banc denuncia a tantes persones per ocupar una sucursal”. “És desproporcionat la pena que ens podrien imposar, ja que amb la reforma del codi penal atracar un banc pot suposar 5 anys de presó, mentre que per aquesta protesta pacífica ens podrien demanar fins a 6 anys i mig de presó”, explica Mora. “No és una llei de seguretat ciutadana, és una llei que protegeix als bancs i als polítics corruptes”, afegeix.
 
Les ocupacions de la PAH a Lleida
En total, fins a 25 membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida està previst que hagin de declarar com a investigats per l'ocupació de dos bancs, una sucursal del BBVA el passat 26 i 27 de novembre (sobre la qual han declarat 6 persones aquest divendres) i una de Catalunya Caixa entre el 12 i el 15 de novembre. Als onze denunciats del BBVA podrien enfrontar-se als delictes més greus pels quals se'ls podrien demanar penes de presó que podrien arribar a un màxim de sis anys i mig. La resta s'enfrontarien a una encausació menys greu i hauran d'acudir al Jutjat d'Instrucció número 2 el 26 de gener. 
 
En el cas de l'ocupació de l'oficina de l'entitat a la Rambla de Ferran es va allargar des de dijous 26 de novembre al matí fins a l'endemà a la tarda, quan van ser desallotjats pels Mossos. La plataforma considera que la denúncia és totalment “desproporcionada” i “injusta”. De fet, la mateixa Plataforma va denunciar també a la policia el tracte que van rebre durant aquesta ocupació, considerant-lo “vexatori” perquè, segons asseguren, els agents de seguretat van impedir que poguessin entrar medicaments a la sucursal o que entrés una infermera per atendre dues persones que havien patit un atac d'ansietat. A més, els membres de la PAH insisteixen que en les ocupacions els activistes no causen cap tipus de dany a les oficines. 
 
El cas de l'oficina de la plaça Sant Joan de Catalunya Caixa, va ser l'ocupació més llarga que s'ha fet mai a Lleida, ja que va durar gairebé tres dies. Va començar el dijous 12 de novembre i els Mossos els van desallotjar el diumenge 15 a la matinada. Per aquests fets hi ha una quinzena d'imputats.