Sense Categoria

La decisió del govern espanyol que no agradarà als conductors: el 2024

LleidaDiari
  • maig 5, 2021
  • 3 min read
La decisió del govern espanyol que no agradarà als conductors: el 2024

El govern espanyol té previst implantar un sistema de pagament per ús a les autovies, que es podria començar a aplicar a partir del 2024, segons planteja el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que l'executiu de Pedro Sánchez ha remès a Brussel·les, per tal d'accedir als 140.000 milions d'euros dels fons europeus de recuperació anti-Covid. El document assegura que abans buscarà l'acord social i polític per avançar cap al model que «d'usuari pagador» i sota el principi «qui contamina paga».

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

En aquest sentit, en el document que s'ha enviat a Brussel·les, el govern espanyol destaca que l'Estat té una xarxa estatal de 26.466 quilòmetres, dels quals uns 12.000 pertanyen a carreteres d'alta capacitat, amb unes despeses de conservació «creixents» i que «no és possible que siguin assumits de manera directa pels recursos pressupostaris».

 

Així mateix, el pla admet que això «està generant un dèficit acumulat de manteniment de la xarxa, amb una pèrdua del seu valor, així com el consegüent deteriorament de la qualitat del servei i conseqüències en la seguretat viària».

 

El govern espanyol realitzarà una campanya de «conscienciació i sensibilització»

El diari 'La Vanguardia' explica que el document assegura que està previst realitzar una campanya de «conscienciació i sensibilització» entre els professionals del transport i la població respecte de la necessitat d'executar aquesta mesura. La data de 2024 està calculada sobre un càlcul que preveu entre dos i tres anys per tal de desenvolupar el marc legal i l'estructura per tal d'aplicar-lo. Tot i que el dèficit acumulat en la conservació de la xarxa de carreteres és el principal argument de la mesura, el govern espanyol també argumenta que millorarà l'eficiència del transport, alhora que es reduirà l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i l'impacte de la carretera sobre el medi ambient.

 

En aquest sentit, el diari explica que si s'implanta un peatge mitjà a Espanya de 4 cèntims per quilòmetre, anar de Barcelona a Madrid suposaria un pagament d'uns 20 euros, de la capital catalana a València uns 12 euros o de Tarragona a Saragossa uns  9 euros.

 

Segons el citat mitjà, la mesura tindrà certa flexibilitat per a camions i vehicles pesants autoritzats per al transport de mercaderies, amb un marc legal que repercuteixi el cost del peatge en els carregadors, incentivant així la cerca de la sostenibilitat i eficiència del transport.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *