Sense Categoria

Absolen un guàrdia civil acusat de xiular l’himne d’Espanya a la final de la Copa del Rei

Avatar
  • octubre 28, 2018
  • 3 min read

Absolen un guàrdia civil acusat de xiular l'himne d'Espanya a la final de la Copa del Rei | Cedida

 

Un agent canari de la Guàrdia Civil va ser absolt per un tribunal militar després de jutjar-lo per haver xiulat l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei que van jugar el Barça i l'Athletic de Bilbao al Camp Nou l'any 2015.

 

No obstant això, l'agent, que va ser acusat d'ultratge a l'himne, va recórrer la sentència al Tribunal Suprem, per tal que es canviés el relat dels fets, ja que es troba pendent d'un expedient disciplinari del cos que el pot deixar sense feina; un recurs que ara ha estat acceptat parcialment.

 

Així doncs, els fets van tenir lloc al Camp Nou el maig del 2015 durant la final de la Copa del Rei, on diverses entitats sobiranistes havien promogut una xiulada contra l'himne espanyol. A aquest partit hi va assistir el guàrdia civil, i uns dies després al seu perfil de Facebook van aparèixer fotografies i comentaris polèmics.

 

Ultratge a l'himne espanyol

En una de les fotografies es podia veure l'agent amb els dits a la boca xiulant i el comentari: «Comitè antiviolència, si voleu sancionar el públic per xiular l'himne, comença amb mi si tens collons, aquí em teniu, visca la llibertat d'expressió!». Un altre dels comentaris apareixia amb una altra persona i celebrava que «per descomptat estava xiulant l'himne dels collons». També va penjar un vídeo amb l'himne de Riego, amb la bandera de la Segona República.

 

Tot plegat, unes publicacions que no van agradar gens als seus companys que es van queixar als seus superiors; el capità i cap del subsector de Trànsit de Las Palmas, Manuel Blázquez Martín va remetre al jutjat un informe pel qual es va originar una instrucció i posterior judici.

 

Durant el judici militar se'l va absoldre del delicte d'ultratge a l'himne espanyol per «no reunir la gravetat necessària»; un fet que no negava que hagués xiulat l'himne i hagués estat l'autor de les publicacions, motiu pel qual se li va obrir un expedient disciplinari dins el cos.

 

Incomplir el deure de fidelitat a la Constitució

A l'expedient disciplinari que té obert actualment, se l'acusa d'una «falta molt greu per incomplir el deure de fidelitat a la Constitució en l'exercici de les seves funcions i la realització d'actes irrespectuosos o l'emissió pública d'expressions o manifestacions contràries a l'ordenament constitucional o al rei»; un expedient que de fer-se efectiu el podria separar del servei, o si més no suspendre'l de feina d'entre tres mesos fins a sis anys, a més a més d'una degradació dins el cos.

 

D'aquesta manera, per tal d'evitar la duresa de les sancions de l'expedient obert, l'agent va presentar un recurs al Suprem que ara ha quedat resolt concloent que no està provat qui va ser el responsable d'introduir les fotografies al Facebook i publicar els comentaris polèmics. Una sentència que espera li rebaixi la sanció de l'expedient disciplinari del cos.

 

Absolen un guàrdia civil acusat de xiular l'himne d'Espanya a la final de la Copa del Rei

Absolen un guàrdia civil acusat de xiular l'himne d'Espanya a la final de la Copa del Rei | cEDIDA

 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *