Sense Categoria

De falsedats i negacions

LleidaDiari
  • setembre 11, 2015
  • 4 min read
De falsedats i negacions

De falsedats i negacions| Carles Vega

 

Som en un nou 11 de setembre, més significatiu que qualsevol altre. I no només per a les persones independentistes, sinó també per a les antiindependentistes, que curisosament fan allò de què acusen l’independentisme: falsejar la història. I com més i més intensament creixen els desitjos de fer net i d’emancipar-nos d’una Espanya on han quedat ben clar que no hi tenim lloc, amb més força aflora la vella tàctica d’inventar-se una Espanya harmoniosa, formada en la nit dels temps, en què fins i tot els habitants de les coves d’Altamira i els de les del Cogul ja eren germans… I espanyols 'de pura cepa'.
 
Ficció i falsejament. Com negar el vessament que hi va haver a Catalunya a la que la historiografia espanyola ha anomenat Guerra de Successió. És falsejar la història. I encara dir que a Lleida les tropes borbòniques no es van encruelir contra la població resistent és més que això. És com negar els crims del nazisme: falsejar la història i posar-se al costat dels criminals.
 
És clar que és l’única manera possible de defensar la unitat i la unicitat d’un Estat fruit del dret de conquesta. Perquè cal tenir-ho clar i ben present: Espanya no neix amb el matrimoni de Los Reyes Católicos, sinó amb l’arribada al tron de Felip de Borbó (el del segle XVIII, no el d’ara). El “tanto monta, monta tanto” era per l’existència de dos corones amb identitat pròpia i no pas de cap “una, grande y libre”. Sí que seria “una” després de l’eliminació de qualsevol rastre d’estructura d’Estat que no fos de la corona de Castella, com a colofó de la victòria de les tropes de l’avantpassat de l’actual rei d’Espanya sobre les forces militars i civils que van defensar Catalunya. Una victòria que va dur morts, empresonaments, encarnissament sobre els perdedors. Es pot dir que com en qualsevol guerra, sí. Per aplicació del dret de conquesta, ja. Doncs vet aquí el quid de la qüestió: es construeix un Estat en base a la supremacia d’uns sobre tots els altres, sobre la raó del perquè sí, perquè us hem dominat amb l’exèrcit… I ara surt el ministre de torn i torna a sacsejar l’amenaça castrense!
 
Per això, continua sent important sortir al carrer els 11 de setembre. En els darrers anys, de forma més espectacular, si es vol. Però també més ferma i, sobretot, vindicadora no ja d’una història que ens van amagar durant dècades i que ara intenten falsejar, sinó sobretot d’un futur més esperançador per a la gent, cansada de la ficció histriònica del “catalanes, os queremos” i la realitat palpable del menysteniment constant en inversions, en educació, en serveis socials, en llengua i en cultura… De la impossibilitat d’una Espanya on Catalunya sigui viable.
 
Com més befa es faci dels homenatges que –any rere any– es fan als llocs emblemàtics de la caiguda de Lleida a mans de les hostils forces borbòniques, com més s’insulti i es desqualifiqui els qui volem recordar, com més irada sigui la reacció de qui usa la força com a raó, més força tindrà la nostra raó.
 
El que sap greu és que hi hagi qui, tot i no negar les arrels històriques de l’11 de setembre, s’acabi alineant amb els qui les neguen. El que sap greu és que gent amb qui hem compartit il·lusions i projectes per construir ara comparteixin projectes amb qui mostra actituds gens constructives i argüeix el NO de forma permanent. El que sap greu és que, amb els col•legis electorals a punt d’obrir-se, gent del PSC o d’ICV (ara, a Catalunya Sí Que Es Pot) han decidit que quan el 27 a la nit es tanquin, els seus vots es comptabilitzin en el mateix bloc que els del Partido Popular de Cataluña o de Ciudadanos, en el bloc del NO. I serà esperpèntic veure com a les cases de la Vicepresidenta del Govern espanyol, del ministre de Defensa, del d’Economia, del d’Exteriors o de l’exministre Wert celebrin com a propis els vots d’Iceta, Ros, Herrera i els amics de Podemos. A banda els de Duran i Espadaler. Panxot de riure que es daran!
 
Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem a la Paeria

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *