La cultura popular pren les places i carrers de Tàrrega

Tàrrega ja es troba immersa en la celebració de la Festa Major 2023, que s’allargarà fins al diumenge 14 de maig amb una quarantena de propostes a la programació. El tret de sortida oficial ha estat el Pregó celebrat a la Casa Consistorial i que enguany ha pronunciat Anna Salvadó, presidenta de l’Esbart Albada. La capital de l’Urgell ha honorat així l’entitat amb motiu del seu setantè aniversari.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Durant la seva al·locució, Salvadó ha traçat un recorregut sentimental per la història de l’entitat, que justament va debutar a la Festa Major de l’any 1953, amb els seus moments dolços i amargs. Evocant alhora els seus records personals, Salvadó ha enaltit «el paper desenvolupat per l’Esbart Albada i la resta d’agrupacions sorgides arreu de Catalunya als anys 50 del segle passat per tal de preservar la identitat catalana, molt reprimida durant el franquisme, mitjançant les seves danses tradicionals».

D’altra banda, Salvadó ha rememorat la festa que va tenir lloc el passat 15 d’abril per celebrar els setanta anys de trajectòria de l’entitat. La pregonera ha anunciat que el proper repte que té sobre la taula l’esbart que presideix és la recuperació del Ball de Valencians de Tàrrega, una antiga manifestació folklòrica que a la ciutat de Tàrrega es remunta a l’any 1773. El pregó, que ha omplert de gom a gom la Sala de Plens de la Casa Consistorial, ha arrencat amb el Ball de l’Homenatge. Llum Hernández ha estat l’encarregada d’escenificar aquesta dansa catalana creada pel músic Jaume Arnella i el coreògraf Joan Serra l’any 2009. L’acte ha conclòs amb la signatura al Llibre d’Honor i el lliurament d’una reproducció de l’escut de la ciutat per part de l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. La primera edil ha lloat que «a Tàrrega tenim l’esbart més veterà de les terres de Ponent».