Creixen les certificacions per exportar productes d’origen animal des de Lleida

La Unitat de Certificació d'Exportacions de Productes d'Origen Animal de la subdelegació del govern espanyol a Lleida ha sumat 3.908 certificats emesos per exportar tipus de productes a tercers països durant els mesos de juny, juliol i agost d'enguany, una xifra que representa un increment del 25% respecte el mateix període de l'any passat. Aquesta xifra ha permès consolidar la Unitat de Lleida durant els mesos d'estiu en la tercera posició del rànquing estatal, segons les dades del CEXGAN (Certificació d'Exportacions Ramaderes) del Ministeri d'Agricultura.

 

La Unitat es va posar en marxa a la subdelegació el juny de 2019 per donar resposta a una vella reivindicació per part del sector agroalimentari lleidatà que reclamava poder fer des de Lleida els tràmits necessaris per exportar a països no comunitaris en lloc d'haver-ho de fer a Barcelona. Des de la seva creació el juny de 2019 fins ara, l'activitat ha anat augmentant de forma progressiva i s'ha reforçat recentment amb la incorporació d'una nova veterinària per donar resposta a la demanda de les empreses de Lleida i de la Franja de Ponent.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge del subdelegat del Gobierno en Lleida

Creixen un 25% les certificacions per exportar productes d'origen animal des de Lleida durant l'estiu | LleidaDiari.cat

 

Les dades les ha facilitat aquest dilluns el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, i el cap de la unitat, Miquel Molins, en la visita que han fet a l'empresa d'operacions logístiques i duanes Tassa, una de les principals empreses de tramitació duanera d'exportació i importació en el sector agroalimentari que treballen amb aquesta Unitat.

 

Una gran «intensitat exportadora»

Segons ha explicat Crespín, l'estiu ha estat marcat per una gran «intensitat exportadora» a les comarques de Ponent i l'increment de les certificacions tramitades ha consolidat el servei que ofereix la subdelegació per a la internacionalització del sector agroalimentària de Lleida i la Franja. Pel cap de la Unitat, Miquel Molins, el creixement de les certificacions ve motivat per dos grans factors: l'increment del nombre d'empreses que confien les certificacions a la Unitat de Lleida i l'obertura de nous productes per a l'exportació. Molins també ha remarcat que amb la vigència del Brèxit, Lleida s'ha consolidat com un «important pol” de productes al Regne Unit.

 

80% de certificats emesos correspon a carn i productes carnis

El 80% dels certificats d'exportació emesos durant aquests tres mesos corresponen a carn i productes carnis, principalment de porcí, amb un volum de 75 milions de quilos. L'estiu ha consolidat el canvi de tendència ja observat al llarg de l'any pel que fa als països de destí de les exportacions: si abans les certificacions per exportar eren majoritàriament a la Xina, en l'actualitat es veu un important increment de les certificacions amb destí a Filipines, Corea del Sud i el Japó, a banda de nous mercats exportadors com Xile, Perú o Colòmbia.

 

Després del porcí, la carn d'aviram i els vedells són els següents productes en volum de certificació, essent majoritàriament el seu destí països africans. El 20% restant de les certificacions emeses corresponen a animals vius (11%) i a alimentació animal i farratges (9%). La Unitat ha certificat aquest estiu més de 50 milions de quilos de farratges i 8.200 vedells.

 

Les certificacions que emet la Unitat permeten exportar a tercers països productes d'origen animal per al consum humà com ara carn, ous, llet, pastisseria i mel; productes d'origen animal de no consum humà com ara llana, cuir, o pells; productes destinats a l'alimentació animal com pinsos o pet food; animals vius; medicaments i productes zoosanitaris. La Unitat també gestiona els certificats necessaris pel viatge de mascotes a tercers països.