Bones notícies: Els experts asseguren que l’economia creixerà més d’un 2%

La Cambra de Comerç d’Espanya ha elevat tres dècimes les previsions de creixement de l’economia espanyola per aquest any, fins al 2,4%, però, en canvi, n’ha rebaixat una, fins a l’1,6%, per al 2024, d’acord amb les darreres previsions publicades per l’entitat presidida per José Luis Bonet. La Cambra atribueix l’augment per aquest 2023 al bon comportament del sector públic per l’execució dels programes finançats amb els fins Next Generation. Per contra, tant el consum privat com la inversió presentaran taxes de creixement més modestes que l’any passat per l’elevada inflació i l’augment dels tipus d’interès. Amb tot, l’economia espanyola seguirà creixement per sobre els països de la zona euro i de la Unió Europa.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Baner-300x600-JAC-Satisfaccio-EMPRESES-VALOR-AFEGIT-multisectorial

La caiguda de la demanda als mercats exportadors, en especial a la UE on es concentra el 64% de les operacions, es reflectirà en el comportament del sector exterior, que en 2023 només aportarà sis dècimes percentuals al creixement de l’economia davant els 2,9 punts del 2022. Si es té en compte l’evolució trimestral, constata una desacceleració des de la taxa del 0,6% registrada el primer trimestre de l’any fins al 0,2% previst en els tres darrers mesos de l’exercici.

De cara al 2024, la Cambra de Comerç d’Espanya adverteix que l’evolució del sector exterior serà encara més modesta l’any 2024, quan s’estima que només aporti una dècima percentual al creixement del conjunt de l’economia, de manera que pràcticament tota dependrà de la demanda interna. D’altra banda, la moderació que s’espera en el creixement de la taxa d’inflació i la previsible estabilització dels tipus d’interès afavoriran que tant el consum privat com la inversió empresarials mantingui nivells similars als d’aquest exercici.

Pel que fa a la inflació, l’entitat calcula que es mantindrà en un avançament del 3,7% en 2023 i del 2,7% el 2024, uns «nivells considerables», afirma, especialment si també es té en compte la inflació subjacent, del 6,3% el 2023 i del 3,3% el 2024. Quant al mercat laboral, el 2023 acabarà una taxa mitjana del 12,4% que es podria mantenir el 2024.