Creix la concessió de crèdits per necessitats financeres o per pagar deutes

El nombre de crèdits concedit per falta de líquid o per refinançar i pagar altres préstecs s'ha incrementat el darrer any fins a representar el 43,10% del total, segons el darrer baròmetre anual de l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin).

 

Per l'entitat, aquest fet constata «la incertesa més gran i els problemes econòmics derivats de la pujada de preus i la percepció que afrontarem un complicat segon semestre de l'any». Tal com mostren les dades d'Asufin, en els últims dotze mesos pugen els crèdits per «necessitat de diners» d'un 4,2% al 26,9%. Així mateix, s'incrementa també la necessitat de refinançament, que passa del 15,4% al 16,2%.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

«Aquesta pujada de la demanda de préstecs, especialment per necessitat de diners, coincideix amb una pujada dels tipus d'interès dels préstecs, especialment a curt termini», apunta l'associació. La pujada de tipus ja s'ha traslladat de la mateixa manera en altres referents com l'Euribor a dotze mesos, que ha passat del -0,50% al desembre al 0,85% al juny, un 1,35% més.

 

Creix la demanda de préstecs

En línies generals, en comparació amb el juny de l'any passat també creix la demanda de préstecs. Segons Asufin, gairebé un de cada tres espanyols (29,30%) assenyala que té la intenció de demanar un crèdit. Aquesta dada duplica la de juny del 2020, just quan s'acabava d'aixecar el primer confinament per combatre la covid.

 

«La pujada en les expectatives de petició de préstecs (…) sembla indicar un elevat nivell de contractació per als mesos següents», avisa l'entitat. A parer d'Asufin, el problema que es poden trobar els clients és doble. «D'una banda, amb tipus més cars, amb una mitjana que a curt i llarg termini ja supera el 10%, i amb més demanda de préstecs per reunificar deutes o per cobrir necessitat de diners, que precisament solen ser els que paguen interessos més alts», avisa l'estudi.

 

Amb tot, el baròmetre mostra que els préstecs més «tradicionals» (per a vehicle o reforma de la llar) cauen, una cosa significativa que sembla indicar un ajornament d'aquestes decisions de gran despesa. «La inflació està ofegant moltes famílies que no arriben a final de mes i la necessitat d'aconseguir diners per finançament és més gran. Si el consumidor decideix accedir a aquesta via sempre ha de tenir en compte, en primer lloc, que el pot tornar sense problema», alerta Asufin.