Societat

Creen un programa per reduir les visites a urgències dels pacients crònics

Una infermera avalua els casos que tornen en mig any per l'agreujament d'una insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar

Marta Romera
  • gener 19, 2023
  • 5 min read
Creen un programa per reduir les visites a urgències dels pacients crònics

Vall d’Hebron i l’atenció primària de l’ICS han impulsat a l’àrea de Barcelona Nord, la de referència de l’hospital, un programa per millorar l’atenció sanitària als pacients crònics complexos. Una infermera avalua els casos en què el pacient crònic arriba a urgències per segona vegada en sis mesos per una descompensació d’una insuficiència cardíaca o un agreujament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i, després de consensuar-ho amb un metge, el deriva al recurs sanitari més adient: al centre d’atenció primària (CAP), a un equip d’atenció intermèdia o als serveis de Pneumologia o Cardiologia de l’hospital. El programa, presentat aquest dimecres, però que es va posar en marxa el març, ha atès 342 pacients en aquests mesos.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

D’acord amb el nou programa, el sistema informàtic de Vall d’Hebron elabora una llista de pacients crònics complexos que arriben per segona vegada en sis mesos al servei d’urgències de l’hospital, tant si requereixen ingrés com que no. La llista és revisada per la infermera gestora, que selecciona aquells casos en què el segon episodi ha estat per descompensació d’una insuficiència cardíaca o una agudització d’una malaltia pulmonar obstructiva crònica i els avalua de forma personalitzada.

 

Després de consensuar el cas amb un facultatiu de la Secció de Medicina Interna – Geriatria de Vall d’Hebron, la infermera gestora de casos deriva el pacient al recurs sanitari més adient d’acord amb la condició clínica: el seu centre d’atenció primària (CAP), en el cas que necessiti un seguiment per part dels professionals sanitaris de referència; l’Equip de Suport Integral a la Complexitat (ESIC) Casernes – Vall d’Hebron o l’Hospital de Dia Mèdic Sant Rafael, si requereix atenció intermèdia ambulatòria, o els serveis de Pneumologia i Cardiologia de Vall d’Hebron, si necessita atenció hospitalària especialitzada.

 

“Es tracta d’oferir a cada pacient crònic complex l’atenció més personalitzada possible, mantenir la malaltia controlada i procurar que l’atenció sanitària es desenvolupi en el seu àmbit més proper, ja que cada ingrés hospitalari pot suposar un deteriorament en l’estat de salut en tractar-se de pacients d’edat avançada”, destaca Marta Losada, infermera gestora de casos de l’hospital, segons recull un comunicat enviat per Salut.

Entre les 48 hores i una setmana després d’entrar a urgències, el pacient rep una trucada per part de la infermera gestora per conèixer la seva situació. En el cas que el pacient hagi requerit un ingrés hospitalari a la unitat d’aguts o a la d’intermedis, se li fa seguiment sanitari, sigui de forma presencial o telemàtica.

 

El programa ha començat a aplicar-se a pacients amb MPOC i insuficiència cardíaca, dues de les patologies amb més prevalença entre la gent gran. El programa l’han desenvolupat l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i la Gerència Territorial Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) de l’Institut Català de la Salut (ICS) en un context d’envelliment de la població i l’augment del nombre de pacients crònics complexos. El programa s’ha desplegat a l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord.

 

En la presentació del programa als mitjans de comunicació, el gerent de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat, el doctor Ricard Riel, ha indicat que les dades procedents de la majoria d’estudis «suggereixen que una coordinació òptima entre l’atenció primària i l’atenció hospitalària en pacients amb aquestes patologies redueix la taxa de rehospitalitzacions potencialment evitables i redueix el risc d’esdeveniments clínics adversos», en declaracions recollides al comunicat.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha assenyalat que l’«atenció específica» a aquest perfil de pacients crònics complexos converteix el programa en un instrument no només «per a la descongestió de les urgències hospitalàries, sinó sobretot per a la millor atenció i qualitat de vida d’aquests pacients, que poden ser atesos de forma més directa».

 

Des que es va posar en marxa, el programa ha atès 342 pacients amb MPOC o insuficiència cardíaca, 180 dels quals homes i 162, dones. El perfil majoritari és una persona amb una edat entorn dels 80 anys; que viu al seu domicili en companyia; que presenta dependència lleu-moderada per desenvolupar les activitats de la vida diària i que no té un deteriorament cognitiu previ o que és lleu. Sol ser una persona coneguda al CAP i que ha hagut d’anar diverses vegades a les urgències de l’hospital.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *