Creen un pla pilot per millorar la xarxa viària del Pallars

La Diputació de Lleida, Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal i els ajuntaments del Pallars Sobirà han creat un pla pilot per a millorar la xarxa viària municipal a la comarca, una iniciativa conjunta en la qual les quatre administracions aportaran en total 1,8 milions d’euros per a actuar directament sobre els camins de titularitat municipal que garanteixen l’accés als nuclis de població. Aquest pla pilot ha estat presentat aquest matí per la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, al Mirador de Burgo del municipi de la Guingueta d’Àneu, acompanyada del president de la Diputació, Joan Talarn, el president del consell comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, i els alcaldes de la comarca, juntament amb el delegat del Govern al Pirineu, Josep Castells, i el secretari de Governs Locals, David Rodríguez.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La Diputació de Lleida aporta 500.000 euros, la Generalitat altres 500.000 a través de la conselleria de Presidència, el Consell Comarcal aporta 400.000 euros més altres 400.000 que aporten directament els ajuntaments. El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que «aquest pla pilot a iniciativa del Consell Comarcal té la gran virtut que ajuda a multiplicar el rendiment dels diners públics que els ajuntaments destinen a la millora dels seus camins, ja que gràcies a les aportacions de les tres institucions supramunicipals al territori, permet transformar la inversió municipal de 400.000 euros en una actuació de prop de dos milions d’euros». Talarn ha recordat que aquestes quantitats s’han de sumar als més dels 380.000 € que la Diputació ja atorga als municipis del Sobirà per enguany dins el mateix Pla de Camins de la Diputació de Lleida.

 

Els 14 municipis i les 10 Entitats Menors del Pallars Sobirà agrupen 142 nuclis de població que sumen 300 quilòmetres de camins de titularitat municipal en un radi d’acció de 1.300 quilòmetres quadrats d’àrea forestal i agrícola. Aquests camins locals també contemplen altres 50 quilòmetres de vies que donen accés a punts d’interès lúdic, esportiu i turístic de primera magnitud, des de pistes d’esquí al parc nacional de Sant Maurici.

 

Les extremades condicions climàtiques a què està sotmesa la xarxa viària d’aquesta comarca és un dels factors determinant del seu estat, juntament amb la particularitat del pas de màquines pesants en temps de nevades i camions de grans dimensions per al transport de fusta. Per aquesta raó, les obres de millora de les vies locals se centraran en tres factors estructurals: el reforç del paviment asfàltic, la millora del drenatge i el reforç dels elements de seguretat.

S’actuarà sobre 26 trams

En els mesos vinents s’actuarà sobre 26 trams que han estat seleccionats pels mateixos ajuntaments amb la voluntat de poder executar les obres durant la primavera. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha considerat que són unes actuacions necessàries malgrat que puguin semblar que no llueixen. A més, ha afegit que aquestes millores «són vitals per a millorar la connectivitat i la mobilitat de les persones» Vilagrà ha assenyalat que aquest Pla és mostra de «la cooperació entre administracions públiques i institucions» i ha afirmat que el compromís del Govern és «actuar allà on sigui necessari».

 

La voluntat de les actuacions és la d’incidir en la cohesió territorial i garantir l’accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori. Joan Talarn ha refermat que aquest pla pilot és mostra que «els criteris de discriminació positiva que hem impulsat des de la Diputació de Lleida són un model a seguir, també pel mateix Consell Comarcal, que en lloc de limitar-se a demanar a les altres administracions que inverteixin, s’implica directament en un model de pacte entre el món local i les administracions supramunicipals que mereix ser explorat de cara a altres territoris».

Criteris de discriminació positiva

El president Talarn ha recordat que l’aplicació dels criteris de discriminació positiva en favor dels municipis que pateixen l’entorn de muntanya o en risc de despoblament ha suposat que a l’actual mandat de la Diputació, el món local del Pallars Sobirà ha incrementat en un 39,5% els fons que han rebut de la Diputació respecte del mandat anterior, arribant als 9,6 milions d’euros entre els anys 2019 i 2022. Prèviament a la presentació del pla pilot, la consellera Vilagrà i el president Talarn han visitat el municipi d’Esterri d’Àneu, on acompanyats de l’alcalde Pere Ticó han comprovat les obres de millora del carrer Major, que es financen amb fons del PUOSC de la Generalitat i de la Diputació.