Crearan un codi ètic per vetar la participació de l’Exèrcit al saló de la Formació i Treball de Lleida

Membres de la plataforma 'Desmilitaritzem l'Educació', amb pancartes, a la Fira d'FP de Lleida

Fira de Lleida crearà un codi ètic per vetar la participació de l'Exèrcit | LleidaDiari.cat

Fira de Lleida aprovarà la creació d'un codi ètic a partir del qual es podrà vetar la participació de l'Exèrcit a la 14a fira de la Formació i Treball (F&T) que tindrà lloc el mes vinent d'abril. Segons ha pogut saber l'ACN, el codi s'aprovarà a la pròxima reunió del consell i el patronat de la Fundació Fira de Lleida, prevista pel 19 de febrer, i cap dels patrons que l'integren – Paeria, Govern, Diputació de Lleida i Cambra de Comerç – ha manifestat desacord amb el document.

 

El codi estableix que no es permetrà l'assistència d'expositors que facin «difusió d'elements bèl·lics o fomentin la violència» així com que «atemptin contra la pau o els drets humans». El codi ètic que aprovarà la Fundació Fira de Lleida neix a proposta de l'equip de govern de la Paeria, format per ERC, JxCat i el Comú.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Potenciar els principis i valors basats en la cultura de la pau

Al document, al qual ha tingut accés l'ACN, es relaten una sèrie de punts que han de servir per «vetllar per garantir la integritat i l'ètica institucional» de l'ens a partir de la determinació d'uns «principis i valors ètics que han d'informar tota l'actuació firal». En aquest sentit, s'incideix en la necessitat que la Fundació Fira de Lleida ha de «potenciar els principis i valors basats en la cultura de la pau, la defensa i de la igualtat i dels drets humans».

 

D'aquesta manera, en un apartat relacionat amb les 'normes de conducta' de les activitats que organitzi la fira, es recalca que no es permetrà l'assistència d'expositors que vulnerin els valors i principis de la cultura de la pau, la defensa de la igualtat i els drets humans. Per això, es matisa que no s'autoritzarà la presència ni exhibició en els estands d'elements que atemptin contra la pau o els drets humans ni tampoc la difusió per qualsevol mitjà d'elements bèl·lics o que fomentin la violència, ni de qualsevol mena que atemptin contra els valors del codi en qüestió.

 

Més criteris excloents

En aquesta mateixa línia, el codi estipula que caldrà evitar qualsevol «relació econòmica o contractual» en activitats «contràries als drets humans reconeguts als tractats internacionals o als valors propis de la institució». Així mateix, també es tindrà en compte com a criteri excloent la relació dels expositors amb els paradisos fiscals.

 

Aquest codi ètic té un efecte directe amb les normes de participació a Fira de Lleida, un document que també s'aprovarà el pròxim 19 de febrer on en punts com el de les directrius tècniques hi figuren articles sobre la distribució i exposició de publicitat i material de promoció a les fires. Allí s'hi especifica que els expositors hauran de complir «estrictament l'establert en el codi ètic de la Fundació Fira de Lleida», és a dir, «que no es podrà difondre, per cap mitjà, d'elements bèl·lics o que fomentin la violència, ni de qualsevol mena que atemptin contra els valors del codi».

 

La normativa també estipula que Fira de Lleida té el dret, sense consulta prèvia, d'impedir la col·locació o la realització de qualsevol publicitat no autoritzada i especialment que contradigui l'establert en el codi ètic i es reserva en última instància el dret de decidir «inapel·lablement, sense perjudici d'acudir a la via judicial».

 

Veto de l'Exèrcit «justificat i fonamentat»

Fonts de l'equip de govern de la Paeria han explicat que el codi ètic i la normativa s'aproven abans d'iniciar el calendari firal i malgrat que no descarten la possibilitat que aquesta decisió es judicialitzi com ha passat en altres ciutats com Girona, argumenten que el veto a l'Exèrcit al proper Saló F&T està «justificat» per una decisió que no és «unilateral» i que a més a més està fonamentada i col·legiada.

 

La presència de l'Exèrcit a la fira F&T de Lleida havia estat objecte de polèmica en reiterades ocasions les passades edicions. La Plataforma 'Desmilitaritzem l'educació' de Lleida ha capitalitzat les protestes i en la passada edició van protagonitzar un acte de rebuig durant l'acte d'inauguració. L'aleshores alcalde, el socialista Fèlix Larrosa, actual Cap de l'oposició, va demanar «normalitzar» els militars a la fira, mentre que el delegat d'Ensenyament, el republicà Carles Vega, va lamentar que amb la presència de l'Exèrcit no es complia amb la moció aprovada pel Parlament de rebuig a la seva participació en fires com aquesta.

 

També et pot interessar…