Societat

La covid-19 va reduir quasi un 10% les proves per detectar càncers

L'organització alerta Espanya de "limitacions persistents" en la capacitat de formar infermeres per manca de places

Mar Laborda
  • febrer 23, 2023
  • 4 min read
La covid-19 va reduir quasi un 10% les proves per detectar càncers

La covid-19 va reduir l’any 2020 en un 8,4% la realització de tomografies computeritzades -utilitzades entre d’altres per detectar càncers o malalties cerebrals- a l’Estat. Això és el que apunta un informe de l’OCDE publicat aquest dijous sobre el nivell de preparació dels sistemes sanitaris per fer front a una crisi sanitària com la provocada per la covid-19. El document avisa que el 2020 va haver-hi proves i operacions que es van deixar de fer per la crisi sanitària i també alerta que al sistema educatiu de l’Estat hi ha “limitacions persistents” per formar infermeres.

Pel que fa a la manca de capacitat de formar infermeres, l’OCDE es basa en el fet que a l’Estat les sol·licituds per estudiar infermeria han augmentat més d’un 50% entre el 2019 i el 2021, però l’increment dels estudiants acceptats és només del 6%. “Això indica limitacions persistents en la capacitat educativa”, apunta l’informe.

 

En el document, l’OCDE alerta que “el llegat de la pandèmia pot durar dècades” en els sistemes sanitaris i que per això “construir resiliència mai no ha estat tan urgent”. Durant la pandèmia, el text assenyala que a l’Estat es van reduir en un 8,4% les tomografies computeritzades i en un 14,2% les ressonàncies magnètiques.

 

L’informe també apunta que també es van reduir en un 20% les operacions de cataractes, en un 30,9% les artroplàsties de genoll i en un 16% les de maluc. En el cas dels bypass coronaris, les intervencions van descendir un 16% i un 10,9% les angioplàsties coronàries.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’informe assenyala que a Espanya ja hi havia escassetat de treballadors sanitaris abans de la pandèmia, inclosos metges i infermeres a hospitals i residències. Entre les mesures que es van posar en marxa per pal·liar els efectes de la manca de treballadors, l’OCDE apunta a l’ampliació de les hores de feina dels sanitaris, així com l’augment de la càrrega de treball i la relocalització de treballadors en els centres on més es necessitaven i la reducció de les activitats no relacionades amb la covid-19.

 

També es van reorganitzar equips, mobilitzar estudiants d’infermeria i cridar professionals jubilats o que estaven en la reserva. A Espanya no es van fer formacions ràpides en àrees específiques que eren clau per fer front a la pandèmia, tal com sí es van fer en altres països.

 

Per fer front a l’escassetat de treballadors, l’OCDE demana posar remei a les males condicions laborals dels sanitaris, molt d’ells, subratlla, amb contractes temporals. Durant la pandèmia, el document apunta que Espanya va ser un dels països que va augmentar la teleassistència sanitària per poder mantenir l’accés a l’atenció primària i atendre també els pacients no afectats per la covid-19.

L’informe apunta que a Espanya van morir 1.883 persones per cada milió a causa de la covid-19. Segons l’OCDE, l’esperança de vida a l’Estat es va reduir en 1,6 anys a causa de la pandèmia, un dels països amb un major descens, tot i que a Espanya l’excés de mortalitat va ser inferior al de la mitjana de l’OCDE. Malgrat el descens en l’esperança de vida el 2020, la xifra ja se situava en els 0,7 anys el 2021 en comparació amb el 2019.

 

Segons el document, un 27,1% de les ciutats de l’Estat sentien tristesa el 2020. Pel que fa als problemes de salut mental, l’OCDE recull que a l’Estat es van posar a disposició dels ciutadans iniciatives de suport en qüestions de salut mental, tal com també van fer el 88% dels països de l’OCDE. A més, el document remarca que a l’Estat també es va oferir assistència psicològica als treballadors sanitaris.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *