L’IRBLleida presenta 4 projectes de recerca sobre coronavirus

Investigadora de l'IRBLleida

Investigadora de l'IRBLleida | IrbLleida

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha presentat 4 mostres d'interès a la convocatòria de finançament de projectes de recerca sobre el SARS-CoV2 i la malaltia covid-19 de l'Institut de Salut Carlos III.

 

Se centren en la telemedicina per a pacients amb simptomatologia lleu, l'avaluació de les característiques mediambientals en la propagació del coronavirus, un estudi en model murí per minvar les possibilitats d'infecció i una recerca amb cèl·lules amb la proteïna ECA2, per on entra el virus al cos. La disponibilitat pressupostària estimada per al finançament de projectes és de 24 MEUR. L'IRBLleida també ha presentat un projecte de recerca sobre la covid-19 a la convocatòria extraordinària convocada per la Generalitat.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Les mostres d'interès se centren en la telemedicina

Les mostres d'interès se centren en la telemedicina per a pacients amb simptomatologia lleu de la malaltia, l'avaluació de les característiques mediambientals en la propagació del coronavirus, un estudi en model murí per minvar les possibilitats d'infecció del virus i una recerca amb cèl·lules amb la proteïna ECA2, per on entra el coronavirus al cos.

 

Precisament aquesta darrera proposta, liderada per Manel Portero, investigador principal del Grup de Recerca de Fisiopatologia Metabòlica, també s'ha presentat a la convocatòria de la Generalitat de Catalunya i segueix en la segona fase de selecció de propostes. Aquesta convocatòria autonòmica és finançada amb 4 milions d'euros.

 

Un sistema de seguiment telemàtic dels possibles infectats

La responsable del Grup de Recerca de Cures de Salut (GRECS) i professora de la Universitat de Lleida (UdL), Montse Gea, ha presentat la mostra d'interès titulada 'Telemedicina en pacients amb simptomatologia lleu de la COVID-19'. La seva proposta vol instaurar en l'àmbit estatal un sistema de seguiment telemàtic dels possibles infectats.

 

Els pacients amb simptomatologia lleu que romanen a casa seva poden disposar d'una aplicació i de diferents dispositius per fer-ne un seguiment en temps real amb alertes per als sanitaris i la possibilitat de teleassistència. D'aquesta manera, el pacient té un seguiment directe, el sanitari rep més informació i es redueix el contacte i els moviments de les persones infectades.

 

El responsable del Grup de Recerca Transversal de la Urgència i Emergència i professor de la UdL, Oriol Yuguero, ha presentat la proposta 'Avaluació de les característiques mediambientals en la propagació del coronavirus'. En aquest cas, el professor de la UdL s'ha coordinat amb l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL) per analitzar com les condicions mediambientals, especialment la pol·lució, poden incrementar les probabilitats de ser infectat amb coronavirus, ja que amb altres virus (com, per exemple, la grip o les galteres) passa així.

 

Les persones amb hipertensió  tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu

Per la seva part, el responsable del Grup de Recerca Translacional Vascular i Renal, José Manuel Valdivielso, vol investigar les 'Diferències dels diferents tractaments antihipertensius en l'expressió d'ECA2 a l'epiteli pulmonar'. Les persones que pateixen hipertensió arterial tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu quan estan afectats per la covid-19. Com que el virus infecta les cèl·lules a través d'una proteïna concreta (ECA2), aquest projecte utilitzarà un model de rates amb hipertensió i mirarà la manera en què diferents fàrmacs d'ús habitual en tractaments mèdics poden disminuir l'expressió d'ECA2 i d'aquesta manera minvar les possibilitats d'infecció del virus.

 

El professor de la UdL i investigador del Grup de Fisiopatologia Metabòlica, Manuel Portero, ha presentat la seva proposta 'Reposicionament terapèutic dirigit a la inhibició de l'expressió d'ACE2 i de proteòlisi de trímer S viral'. El coronavirus entra al cos a través de la proteïna ECA2, que s'expressa majoritàriament en cèl·lules epitelials com les que es troben als pulmons. La proposta de Manel Portero vol cultivar cèl·lules que expressin ECA2 i les exposarà a multitud de fàrmacs per veure quins poden reduir els nivells d'ECA2 o bé la proteïna vírica que s'hi uneix, per dificultar l'entrada del virus a les cèl·lules. Aquesta darrera proposta, també s'ha presentat a la convocatòria de la Generalitat, finançada amb 4 milions d'euros, i segueix en la segona fase de selecció de propostes.

 

Mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del coronavirus

El 18 de març del 2020 es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del coronavirus. L'objectiu de les propostes de recerca presentades per obtenir finançament de l'Institut de Salut Carlos III és contribuir a un tractament eficient del pacient i/o a la preparació i resposta de salut pública.

 

Les propostes han de ser adequades a la situació d'urgència i, per tant, han de permetre una implementació i posada en marxa immediata en el sistema estatal de Salut, amb resultats concrets, primerencs i aplicables a la situació actual. L'objectiu de la convocatòria és contribuir a millorar el tractament de la malaltia en l'actual pandèmia; a millorar el diagnòstic i el maneig clínic de pacients infectats per SARS-CoV-2 i al disseny, desenvolupament i implantació de mesures de salut pública per a respondre eficaçment a l'epidèmia en curs de SARS-CoV-2.