Una empresa lleidatana oferirà litúrgies post mortem pels afectats del coronavirus

Remei Capitan, fent de mestra de cerimònies en un funeral civil

La firma, liderada per Remei Capitan, és l'única de les que ofereix funerals laics i religiosos personalitzats | Anna Calafell

La crisi del coronavirus i el confinament han comportat una conseqüència molt difícil de gestionar. Per imperatiu sanitari, els enterraments han deixat de celebrar-se i els difunts van a parar directament al cementiri.

 

Tampoc poden ser acomiadades amb cerimònia col·lectiva les persones que moren aquests dies, encara que no hagin estat afectades pel virus, ja que són moments excepcionals en què s'han d'evitar el contacte humà. Sense possibilitat de cerimònia de comiat que ajudi a l'elaboració de la pèrdua i del dol posterior, els familiars es troben desemparats.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Els primers encàrrecs de cerimònies post mortem

«Hi haurà una postergació del dol i una necessitat de reparar-ho», explica Remei Capitan, mestra de cerimònies de l'empresa lleidatana Agraïments, que ja està rebent els primers encàrrecs de cerimònies post mortem. Remei Capitan és la impulsora d'Agraïments, una empresa que s'ha convertit en la primera de Lleida que organitza funerals laics o religiosos.

 

Els seus serveis consisteixen en l'organització tant de la cerimònia de comiat com de totes les gestions tant logístiques com administratives i financeres del mateix sepeli i també post mortem. «A la mort no se l'espera mai i la falta de planificació d'aquest moment genera angoixa», explica Remei Capitan, que afegeix que «Agraïments neix tant de la necessitat de l'acompanyament en un moment que ningú ens ha ensenyat a gestionar, així com la necessitat d'un ritual alternatiu a l'existent».

 

Recomanació dels psicòlegs municipals

Alguns ajuntaments, arran de la recomanació dels psicòlegs municipals, s'han interessat per poder organitzar una cerimònia col·lectiva per acompanyar el dol a les persones que han perdut els seus éssers estimats. Seria després del confinament i amb l'objectiu d'ajudar a pal·liar el dolor dels que han de suportar la pèrdua i ajudar a elaborar-la. També molts particulars sol·liciten aquests dies acompanyament en el dol, en trobar-se sols davant d'una situació imprevista, així com suport en la tramitació de tota la burocràcia necessària, «una tasca que en aquests moments encara resulta més feixuga que habitualment», explica Capitan.