Sense Categoria

Com s’utilitza la copa menstrual i quins punts forts i febles té?

Avatar
 • setembre 27, 2018
 • 10 min read

Copa menstrual | Cedida

 

Dins del cicle biològic menstrual femení, una de les fases que hi ha és la menstruació. Té una durada que normalment oscil·la entre els 3 i els 7 dies i, entre altres aspectes, aquest període destaca per un sagnat que pot ser més important o que pot ser-ho menys. Durant aquests dies, la dona pot ajudar-se de dispositius i productes diferents per tal de mirar de controlar i regular millor aquest sagnat.

 

La menstruació, de manera tradicional, s'ha associat amb la utilització de compreses, tampons i altres productes no tan populars, com ara les esponges menstruals. Això no obstant, la copa menstrual ha anat obrint-se pas en aquest mercat durant els darrers anys i, per aquesta raó, volem parlar de què és exactament la copa menstrual, com es pot posar correctament i quins són els punts forts i els punts febles lligats al seu ús.

 

En què consisteix la copa vaginal o menstrual?

Es tracta d'un producte per a la higiene femenina que és força nou, perquè es va començar a patentar a partir del segle XX, i que ha aconseguit revolucionar la manera de viure la menstruació de moltes dones del planeta.

 

La copa vaginal o menstrual és un dispositiu de barrera que, durant la menstruació, es col·loca a l'interior de la vagina amb la finalitat de retenir el flux menstrual o sang mentre es produeix la pèrdua de sang vinculada a la menstruació.

 

En un primer moment, pot semblar-nos que funciona de manera semblant als tampons, perquè tots dos dispositius es fan servir internament. Tanmateix, els tampons absorbeixen el flux menstrual a l'interior, mentre que la copa menstrual l'emmagatzema gràcies a la forma que té de campana. A baix de tot de la copa hi ha una petita tija que està pensada per ajudar a posar-la i treure-la més fàcilment.

 

Igualment, el material amb què es fabrica la copa vaginal normalment és la silicona mèdica, que destaca per la seva flexibilitat i que contribueix a fer que la inserció del dispositiu sigui més senzilla i que se segellin correctament les parets vaginals per sota de l'altura del coll de l'úter. Això ajuda a impedir que el flux menstrual es pugui filtrar i sortir cap enfora.

 

En funció de la quantitat de flux menstrual que es tingui, la copa pot arribar a quedar-se a l'interior de la vagina entre 4 hores i 12. Després d'aquest període, s'ha de procedir a l'extracció, el buidatge i la neteja amb aigua de la copa. Un cop fet això, la podem col·locar de nou i, finalment, quan ja s'han acabat els dies de la menstruació, cal netejar-la i esterilitzar-la amb aigua calenta abans de desar-la fins a la propera regla. 

 

Encara hi ha un gran nombre de dones que mostren el seu escepticisme davant d'aquest dispositiu, però cal reconèixer que ha guanyat molta popularitat sobretot pel fet que es pot fer servir fins a 5 anys, quelcom que en redueix el cost a llarg termini molt per sota dels altres productes que es fan servir per a la higiene íntima femenina. 

 

A més, la seva popularitat també s'entén a la perfecció si ens fixem en el període de crisi en què les compreses i els tampons tenen un cost i una càrrega impositiva molt alta  —a l'estat espanyol, per exemple, els tampons tenen un 10% d'IVA, igual que el caviar— i en què es calcula que cada dona acaba gastant aproximadament 30 euros mensuals en aquesta mena de productes: les alternatives que ajuden a gastar menys diners en aquest sentit i que, a sobre, respecten més el medi ambient, tenen molts números per guanyar adeptes ràpidament.

 

 

7 passos per fer-la servir

La primera cosa que hem de fer abans d'utilitzar-la per primer cop és estar segurs que la copa vaginal que adquirirem s'adapta bé a les necessitats que tenim. Normalment, cada marca de copa vaginal proposa 3 mides diferents del dispositiu, segons l'edat de cada dona i el fet de si ha sigut mare o no.

 

A banda d'això, l'anatomia i la quantitat de flux tenen un rol molt rellevant. Per aquesta raó, és interessant demanar consell al nostre farmacèutic o ginecòleg habitual per tal de saber quina mida és la millor per a nosaltres.

 

Després de comprar-la, caldrà que seguim diversos passos concrets per tal de col·locar-la com cal: tot seguit, proporcionem diverses pautes generals destinades a higienitzar-la, posar-la i treure-la. 

La copa menstrual ha revolucionat la manera de viure la regla de moltes dones

La copa menstrual ha revolucionat la manera de viure la regla de moltes dones | Psicología y Mente

 

1. Llegir-ne bé les instruccions

Tot i que cada marca i model permet col·locar-la d'una manera gairebé idèntica, és aconsellable que es llegeixin bé les instruccions d'ús i manteniment de la copa, abans de fer-la servir per primer cop.

 

2. Doblegar-la

És cert que podríem pensar que la part de dalt de la copa menstrual és molt gran i que la seva inserció no és gens fàcil, però el fet que estigui feta de silicona mèdica i que sigui elàstica fa que pugui doblegar-se molt més fàcilment

 

Hi ha maneres diferents de doblegar-la, però la més senzilla consisteix a plegar-la en forma d'U fent pressió als laterals fins que s'ajuntin i, tot seguit, tornant-los a doblegar per formar una U.

 

3. Inserir-la

Quan s'arriba a aquest pas, és recomanable col·locar-se de manera que estiguem relaxats i còmodes. Aleshores, caldrà separar els llavis de la vagina de manera delicada i, amb l'ajuda de l'altra mà i en direcció horitzontal, inserir dins de la vagina la copa plegada.

 

4. Girar-la

Aquest pas es pot fer de dues maneres: un cop ja hem introduït la copa dins de la vagina, podem agafar-ne la base i girar-la completament, o també podem optar per inserir-la fins a la meitat, fer-la girar del tot i, finalment, empènyer cap al fons, en direcció horitzontal.

 

En cas que la copa pugui girar sense dificultats, això voldrà dir que està oberta del tot i que s'ha posat com cal.

 

5. Extreure-la i buidar-ne el contingut

Quan ja hagin passat unes hores des que ens hem posat la copa menstrual, l'extraurem estirant-ne la tija de manera suau fins que puguem agafar-ne la base.

 

Tot seguit, caldrà que fem pressió suau a la base per aconseguir expulsar-ne l'aire i, després, que seguim estirant lentament. Un cop l'aconseguim extreure, buidarem al vàter el flux menstrual que s'hi ha acumulat.

 

6. Com es neteja mentre dura la regla?

Sempre que ens calgui, podrem extreure la copa, netejar-la i inserir-la de nou. A més, la podem dur amb total comoditat mentre dormim, sense patir per possibles pèrdues i taques.

 

En cas que ens calgui tornar-la a introduir dins de la vagina, abans de fer-ho l'haurem de netejar amb l'ajuda d'aigua tèbia, sempre després d'haver-la buidat. Igualment, es pot recórrer a l'ajuda d'algun sabó concret, tot i que no cal. Un cop tinguem la copa ben neta, per inserir-la de nou haurem d'executar altre cop els passos anteriors.

 

7. Com es neteja i guarda un cop ja no es té la regla?

Quan ja s'acaba el cicle menstrual i ja no sagnem més, hauríem de fer bullir 5 minuts la copa menstrual a l'interior d'un recipient obert amb una quantitat important d'aigua, vigilant que no es cremi.

 

Després d'aquest procediment, la podrem emmagatzemar dins d'una bossa de tela o algun altre lloc similar, que la resguardi però que alhora deixi passar l'aire. De fet, una gran part d'aquests dispositius es comercialitzen a l'interior d'una capsa perforada o d'una bosseta específica per emmagatzemar-los fins que tornem a tenir la regla.

 

Els seus punts forts i febles

Aquest dispositiu ha implicat un canvi molt important en el sector de la higiene íntima de les dones però, tot i que té molts avantatges com ara el respecte al medi ambient o la sostenibilitat, la copa menstrual també presenta algun inconvenient que cal tenir en compte i que fa que hi hagi moltes dones que encara no s'atreveixin a provar-la.

 

Ara ens dedicarem a observar un recull de punts forts i febles de la copa vaginal, que pot ser molt útil per ajudar-nos a decidir si n'adquirim una o no.

 

Punts forts

 • És una opció molt econòmica perquè el seu preu, en funció de la marca, se situa entre 12 i 30 euros. Com que es tracta d'un producte que es pot fer servir fins a 5 anys, es tracta d'una opció altament avantatjosa a nivell econòmic.

 • Té grans avantatges per al medi ambient perquè, cada any, les dones generen de mitjana al voltant de 6 quilos de residus de tampons i compreses. En canvi, la copa no genera cap residu durant els anys en què s'utilitza i, a banda, la seva elaboració és molt més respectuosa amb el medi ambient que la dels tampons o les compreses.

 • Es tracta d'un producte segur, que ajuda a protegir la flora de la vagina de diverses infeccions i que comporta menys riscos per a la dona de patir la síndrome de xoc tòxica dels que tenen els tampons.

 • Pot absorbir més flux menstrual que les compreses i tampons de gran absorció.

 • Es pot dur posada més hores que els tampons i les compreses: segons el flux, pot aguantar fins a 12 hores seguides sense extreure-la. 

 • Mentre està posada, permet que es mantinguin relacions íntimes: alguns dels seus models més específics, en general d'un sol ús i més suaus, no impossibiliten els contactes sexuals. 

 

Punts febles

 • És possible que al principi n'haguem de comprar més d'una perquè ens costi trobar la mida exacta.

 • Per acostumar-nos al seu ús ens pot caldre una mica de temps, sobretot a l'hora d'inserir-la i d'extreure-la adequadament.

 • Pot ser difícil d'extreure si no tenim un lavabo amb una pica privada.

 • El contacte amb el flux menstrual és més pronunciat.

 

Referències bibliogràfiques:

 • Cheng, M., Kung, R., Hannah, M., Wilansky, D. i Shime, J. (1995). Menses cup evaluation study. Fertility and Sterility, 64(3): 661–663.

 • Howard, C. i Rose, C. L., Trouton, K., Stamm, H., Marentette, D., Kirkpatrick, N., Karalic, S., Fernández, R. i Paget, J. (2011). FLOW (finding lasting options for women): Multicentre randomized controlled trial comparing tampons with menstrual cups. Canadian Family Physician, 57(6): 208–215.

Avatar
Sobre l'Autor

ACN

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *