La salut emocional, un dels aspectes que més preocupa dels joves lleidatans

Més d’un terç de les inquietuds que manifesten els alumnes adolescents al servei Consulta Oberta del Programa Salut i Escola a la Regió Sanitària Lleida estan vinculades amb els problemes de benestar emocional. Per sexes, són indiscutiblement les noies, amb un 85%, les que han fet més consultes en aquest sentit. La resta, un 15% les han plantejat els nois.

 

Aquestes són algunes de les xifres que s’han posat sobre la taula avui a l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida en el marc de la III Jornada de Salut Mental Infantojuvenil, que en aquesta ocasió s’ha centrat en els nous reptes després de la pandèmia. I és que les previsions són que en acabar aquest 2022 les consultes sobre benestar emocional s’hagin multiplicat per 2,5 respecte al 2019, el darrer any natural sencer abans de la pandèmia. Per motius, el que ha requerit més atencions el 2022 és el dèficit d’autoestima, seguit de l’ansietat, els signes i símptomes depressius, les autolesions, la separació dels pares i les idees suïcides.

 

Segons ha explicat la infermera Blanca Aguarod, coordinadora del programa Salut i Escola a l’Atenció Primària de Lleida «percentualment, les consultes que més van augmentar van ser sobre autolesions, idees suïcides i signes i símptomes depressius. De fet, en tornar de la pandèmia eren les consultes que més ens feien».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La resta de temes que ha tractat el servei Consulta Oberta durant el curs 2020-2021 han estat sobre sexualitat i afectivitat (amb un 17% de preguntes); salut social i entorn (11%), maltractament i violència (5%) i altres (22%), segons Aguarod. La majoria dels alumnes que utilitzen la Consulta Oberta són d’ESO i en menor grau, de Batxillerat.

 

La jornada, que ha tingut lloc en format híbrid (presencial i on line), ha comptat amb la participació de més d’una vuitantena de professionals dels àmbits de les àrees de salut mental, atenció primària i salut pública. La trobada està organitzada per Sant Joan de Déu Terres de Lleida, l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Servei Català de la Salut.

 

La benvinguda a l’acte ha anat a càrrec d’Anna Huguet, adjunta a la cap de l’àrea de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida; Antonieta Vidal, metgessa de família de l’hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida; Maria Jesús Torrelles, directora de sector de la Regió Sanitària Lleida; i Xavier Ichart, cap de l’àrea de Gestió Clínica de la Direcció d’Atenció Primària de Lleida. Durant la conferència inaugural, Mireia Riu ha presentat la ‘Guia Salut Mental Infanto-Juvenil¡. A més, la referent de benestar emocional i comunitari de l’ABS Primer de Maig, Andrea Cortés, ha valorat les primeres experiències d’implementació del Programa de benestar emocional i salut comunitària (RBEC).

Programa Salut i Escola

Salut i Escola és un programa transversal entre el Departament de Salut (a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya) i el Departament d’Educació que promou la col·laboració dels centres educatius i els serveis de salut comunitària arreu del territori per millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac.

 

Una de les principals línies d’actuació del programa és el servei Consulta Oberta, que implica el desplaçament periòdic de professionals de la infermeria als centres educatius per afavorir l’accessibilitat dels adolescents a l’atenció sanitària amb garanties de privacitat, confidencialitat i proximitat. El Pla de Salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Lleida, en què la salut mental i el benestar emocional esdevenen prioritaris, recull entre les seves accions la consolidació del desplegament del Programa Salut i Escola.