La consulta de ferides complexes atén unes 75 visites a Lleida

La consulta de ferides complexes de l’Atenció Primària de Lleida atén una mitjana de 75 visites setmanals presencials. Són visites derivades d’altres centres d’atenció primària (CAP) o de centres hospitalaris de Ponent i del Pirineu. 

El servei es presta des del 2019 al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Prat de la Riba de Lleida i atén, entre altres, lesions que no cicatritzen correctament o altes hospitalàries de pacients amb ferides d’alta complexitat, amb uns 45 minuts d’atenció per pacient.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La consulta obre cada dia, tot i que les cures es fan tres dies a la setmana, amb una mitjana de 25 visites presencials diàries. Els altres dos dies es fan tasques de gestió, recerca i docència, entre altres. A més de les visites presencials, la consulta també atén consultes telemàtiques procedents de tots els centres d’atenció primària de les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu. 

Les professionals assessoren en matèria de cures, materials i presa de mostres. També coordinen els recursos necessaris per als diferents centres d’atenció primària i centres residencials, formen altres professionals d’infermeria i residents d’infermeria i de medicina familiar i comunitària en cursos i estades formatives presencials i publiquen articles en revistes científiques.

Carme Marquilles i Sandra Alexandre expliquen que «cada cop són més les persones d’edat avançada amb ferides complexes». «Les ferides cròniques redueixen de forma important la qualitat de vida, alhora que suposen un gran desafiament per als professionals sanitaris, remarquen.» El diagnòstic encertat, el tractament apropiat i les mesures actives per evitar complicacions són factors que tenen un impacte molt important en la qualitat de vida dels pacients i en el cost de la seva atenció», assenyalen les infermeres responsables de la consulta. «Són molts els èxits de cicatrització aconseguits gràcies a aquesta consulta especialitzada i és un orgull per a Lleida disposar d’aquest servei», afegeixen.