Consulta pionera en la detecció precoç de càncer de pulmó a Lleida

El Servei Territorial de Pneumologia de Lleida ha obert una nova consulta a l’Hospital Universitari de Santa Maria per detectar de manera precoç un càncer de pulmó. El nou espai, que funciona des del mes d’abril, ja ha valorat 56 pacients i ha detectat 2 casos de la malaltia en un estadi inicial, que posteriorment s’han curat amb cirurgia. A falta d’un diagnòstic definitiu, la nova consulta també ha detectat 2 casos més de lesions pulmonars les quals estan pendents de proves complementàries. La doctora especialista en pneumologia de l’Hospital Santa Maria de Lleida, Jessica González, apunta que el diagnòstic inicial juga un paper «clau» en la supervivència del pacient. La nova consulta valora pacients d’alt risc d’entre 50 i 75 anys.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els pacients d’aquesta consulta se sotmeten a una valoració integral amb proves de funció respiratòria, de detecció de dèficit d’alfa-1 antitripsina i una analítica completa. A més, se’ls realitza un TAC de tòrax de baixa dosi de radiació per evitar possibles efectes secundaris. A banda de detectar malalties respiratòries, les proves pretenen trobar nòduls pulmonars que, en fumadors d’alt risc, poden derivar en càncer de pulmó.

L’elevada mortalitat associada al càncer de pulmó s’atribueix en gran part a diagnòstics tardans, quan el malalt ja no té la possibilitat d’operar-se. En aquesta consulta «busquem estadis inicials perquè els pacients es puguin beneficiar d’una cirurgia», concreta González. Un d’aquests pacients ha estat el Fèlix, qui arran d’una pneumònia li van detectar una petita taca al pulmó. «En agafar-ho a temps la cosa ha anat millor», ha explicat.

A l’altra cara de la moneda hi ha el Francisco, pacient d’un càncer de pulmó amb metàstasi. «Hauríem d’haver fet un TAC molts anys abans», ha lamentat. La seva acompanyant a la consulta, la Maria Rosa, concreta que fa 10 anys el Francisco va tenir «molts» refredats i en un any i mig li van donar l’alta. En aquest sentit, considera que s’hauria de fer un seguiment a les persones amb antecedents«Els TAC són importants perquè el pulmó no fa soroll», ha dit.

Per a un maneig multidisciplinari d’aquests pacients d’alt risc, la nova consulta compta amb un comitè específic format per pneumòlegs, infermers, fisioterapeutes respiratoris, oncòlegs mèdics, radioterapeutes i cirurgians toràcics. D’aquesta manera, si les proves detecten un cas sospitós amb una lesió pulmonar, és aquest comitè de professionals qui decideix, en comú, el procediment a seguir del pacient. El càncer de pulmó és el tipus de càncer que presenta una major mortalitat mundial i supera en letalitat el càncer de mama, el colorectal i el de pròstata.