Es constitueix EneRural, la primera comunitat ciutadana d’energia de Lleida

Almatret, Llardecans i Torrebesses encapçalen el projecte de creació d’EneRural, la primera comunitat ciutadana d’energia de la demarcació de Lleida. Als tres consistoris del Segrià Sec s’hi han sumat associacions, empreses i veïns a títol individual. Es tracta d’una cooperativa de participació oberta i voluntària, gestionada de forma directa pels seus socis. La nova comunitat ciutadana d’energia es dedicarà a la producció, emmagatzematge, distribució i comercialització d’energia sostenible a partir d’infraestructures pròpies.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Tot plegat, a partir d’una producció combinada d’energia solar, eòlica i hidràulica. L’entitat, ja constituïda, està realitzant l’estudi d’ubicació dels equipaments als tres municipis adherits. L’objectiu d’EneRural és proveir d’energia neta, ètica i sostenible als socis de la comunitat a través d’un canvi de model energètic amb una eina d’empoderament ciutadà allunyada dels monopolis de grans empreses.

 

La posada en marxa del projecte suposarà una inversió de prop de 10 MEUR en instal·lacions de producció d’energies netes, dimensionades a les necessitats i realitats del territori. El projecte s’ha dissenyat sota els preceptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i la previsió és que al llarg de 2023 estiguin en funcionament els primers equipaments generadors d’electricitat. La producció d’EneRural estarà disponible per a consumidors de qualsevol punt del territori, més enllà de la zona on es produirà l’energia.

El procediment per associar-se a la cooperativa està obert a particulars, entitats, administracions i empreses. El projecte EneRural contempla també l’acompanyament als socis per afavorir l’eficiència i estalvi energètic monitoritzant el consum, oferint formació, fent recerca i promovent la mobilitat sostenible. Mario Urrea, president de la Comunitat de Municipis del Segrià Seci d’EneRural, ha destacat que “estem davant d’un canvi de model energètic amb el què aconseguirem beneficis socials, mediambientals i econòmics pel territori i els seus veïns i veïnes. A més d’un element de transformació social i de lluita contra la pobresa energètica”.

 

Sobre la Comunitat de Municipis del Segrià Sec

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec és una associació formada pels ajuntaments d’Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses. L’objectiu de la Comunitat és el foment i desenvolupament econòmic i social local, així com la promoció del turisme i el patrimoni cultural a la zona. Tot plegat, buscant la millora de la qualitat de vida de la ciutadania del territori.