Jordà reitera que els productors catalans «fan la millor fruita»

x

La consellera creu que la millor fruita és la catalana | BON PREU

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha reiterat aquest divendres la defensa de la qualitat de la fruita que es fa a Catalunya, així com el compromís de seguir treballant perquè «els productors no es trobin en una situació tan lamentable en què se'ls paga per allò, que fan i fan bé, per sota costos de producció».

 

La consellera ha volgut tancar el tema i ha dit que si la interpretació d'unes paraules seves durant la reunió de dimecres passat a Lleida van generar certa polèmica és «perquè a algú l'interessava que hi fos». Altrament, Jordà ha mostrat «preocupació» davant una possible reducció del 14% dels fons comunitaris destinats a la Política Agrària Comuna (PAC) i ha tornat a reclamar la regionalització de la distribució dels ajuts.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

La consellera d'Agricultura ha volgut defugir de la polèmica

Durant una visita al Fruitcentre de Lleida, la consellera d'Agricultura ha volgut defugir de la polèmica generada arran d'unes paraules seves durant la reunió que van mantenir dimecres, juntament amb el president Quim Torra, amb diferents representants del sector de la fruita dolça. Jordà ha assenyalat que «si no defensés la qualitat de la fruita que fan els productors catalans, no seria consellera» i s'ha mostrat «convençudíssima» que a Catalunya es fa «la millor fruita i de la millor qualitat».

 

Així mateix, ha assegurat que la conselleria continuarà treballant perquè la fruita que es produeix es pugui vendre i perquè «els productors no es trobin en una situació tan lamentable en què se'ls paga, per allò que fan i fan bé, per sota costos de producció». Amb vista a la taula sectorial agrària de la fruita dolça que presidirà Jordà aquesta tarda a Lleida, el departament ha avançat que es farà una anàlisi «exhaustiu» del desplegament del Pla d'Acció de la Fruita Dolça que la conselleria va posar en marxa de la mà del sector i que planteja diferents accions.

 

La consellera ha destacat que el Pla d'Acció «porta un compliment molt elevat» i durant la reunió s'analitzarà allò que «falta per fer» i es posarà damunt la taula la possibilitat de dissenyar algun altre tipus d'acció, tenint en compte la situació «complicada» que viu el sector. D'altra banda, Jordà celebra la informació que el govern espanyol podria portar en el pròxim consell de ministres la reforma de la Llei de la cadena alimentària tot i que ha dit que abans vol conèixer amb detall cap on s'encamina la modificació per tal que la llei tingui l'efectivitat esperada.

 

Jordà insisteix en reclamar la regionalització del ajuts de la PAC

Teresa Jordà ha expressat «preocupació» en cas s'acabi fent efectiva la reducció del 14% dels fons que Brussel·les preveu destinar a la nova PAC per al període 2021-2027, tal com apunten algunes fonts. Tot i això, ha recordat que aquesta possible reducció «pot ser pal·liada pels estats membres», en el cas de l'Estat amb més recursos per part del govern espanyol.

 

Així mateix, la consellera ha tornat a reclamar la regionalització i territorialització de la distribució dels ajuts de la PAC, tal com porta reclamant Catalunya. «Formen part d'un territori que podem dir la nostra, que hem fet els deures de la mà del sector i hem dissenyat una PAC que no només és de sector sinó de país», ha assenyalat.

 

Reunió amb els afectats pels incendis de la Ribera d'Ebre, Segrià i Garrigues

Altrament, la responsable d'Agricultura ha assenyalat que les explotacions agràries afectades per l'incendi del juny passat a la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues no s'hauran d'assegurar fins que aquestes sigui productives, cosa que pot ser «d'aquí un, dos o tres anys». Jordà ha contestat així a les queixes expressades per una setantena de pagesos afectats després de rebre una notificació de l'Administració on se'ls obliga a retornar els ajuts que han cobrat perquè no han contractat l'assegurança de l'olivera.

 

La consellera ha anunciat que s'ha convocat als afectats a una reunió dijous vinent a Lleida per analitzar i buscar solucions a les reclamacions d'aquests sol·licitants, ja que «potser no es va explicar prou bé o bé algú es va despistar». Jordà ha dit que «els ajuts es van dissenyar al costat del sector i ja es van pagar» i ha recordat que l'ordre «establia l'obligació d'assegurar».

 

També et poden interessar…