La proposta de Justícia: Remodelar la presó de Lleida amb un nou espai per a dones

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha reconegut que el Centre Penitenciari de Ponent és dels més antics i en més mal estat de Catalunya i per aquest motiu ha assegurat que es tracta d'una «prioritat» pel Departament. Ciuró ha descartat reubicar el centre si no que aposta per una remodelació integral que permeti, a més, dotar el centre d'un espai adequat per les dones.

 

Ho ha dit després de la visita que ha fet als tallers del CIRE, a Raïmat (Lleida), on 22 interns es formen en un ofici de fusteria, serralleria o cartronatge, amb l'objectiu d'aconseguir la reinserció laboral quan surtin de la presó. «Aquí comencen a veure la llum al final del túnel i això és el que més s'assembla a la llibertat», ha dit Ciuró.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Els tallers productius del CIRE tenen com a objectiu la reinserció laboral de les persones preses, perquè quan surtin de la presó tinguin una formació d'un ofici. A Lleida hi ha tres models: fusteria, serralleria i cartronatge i fins a 22 interns treballen en aquestes tres naus que ocupen més de 4.000 metres quadrats.

Imatge del CIRE de Raimat

Ciuró aposta per una remodelació integral del Centre Penitenciari de Ponent amb un espai adequat per a les dones | LleidaDiari.cat

 

Es treballa amb PIMEC per escoltar quines són les necessitats

Ciuró ha explicat que es treballa amb PIMEC per escoltar quines són les necessitats de les PIMES per poder formar a aquestes persones «en vista a allò que es necessita al mercat». «Aquí s'han format des de zero. Han fet tot el mobiliari que hi ha a les presons, els carretons per traslladar els expedients als jutjats o caixes per a lots de nadal i per a fruita», entre d'altres, explica Ciuró, que destaca que al CIRE se'ls dona una formació «integrada».

 

Pel que fa al perfil de persones que es formen al CIRE i hi treballen, són persones que, o encara estan internes i tenen interès en aprendre un ofici, o que ja estan complint el tercer grau. «Aquí també s'ensenyen hàbits com la puntualitat o el fet de rebre una remuneració a canvi d'una feina», destaca la consellera.

 

Ciuró, però, reconeix que «cal fer un pas més» perquè les persones que no tenen papers no poden treballar i, per tant, «les podem estar formant, però quan acabin la condemna no trobaran feina fora perquè no tenen els papers». Per tant, «volem que persones que han complert condemna puguin tenir aquí un inici a la reinserció amb totes les garanties documentals», apunta.

 

Visitar el Col·legi d'Advocats de Lleida

La consellera ha aprofitat el desplaçament a Ponent per visitar el Col·legi d'Advocats de Lleida, on ha mantingut una reunió de treball amb el degà, Jordi Albareda i la degana del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Lleida, Macarena Ollé, entre d'altres. La consellera ha acabat la seva visita al migdia a l'Ajuntament d'Alfarràs (Segrià) on s'ha reunit amb l'alcalde Joan Carles García i altres membres del consistori i ha signat al llibre d'Honor.