Famílies: Posen en marxa 3 serveis gratuïts de cangur al Segrià

El Consell Comarcal del Segrià ha endegat un nou programa de cura puntual gratuïta anomenat “Temps per cures, temps per tu” que ofereix tres tipus de servei de cangur per a les famílies amb infants i joves de 3 a 14 anys. El vicepresident primer i cap de l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal, Toni Bosch, ha presentat aquest dimecres el nou programa a l’escola d’Alfés. Bosch ha destacat que «és un servei innovador que té per objectiu avançar en la corresponsabilitat pública vers les cures, alliberant temps per a les famílies i les persones que cuiden els infants, majoritàriament dones».
És per aquest motiu que, malgrat que totes les famílies amb fills i filles d’entre 3 i 14 anys poden sol·licitar el servei, en cas de manca de places tenen prioritat d’accés les famílies monoparentals, les mares i tutores en situació de violències masclistes, les dones en situació d’atur de llarga durada o majors de 52 anys, les dones migrades i les famílies amb altres responsabilitats de cura acreditada.

firetes-lleida-bo

El programa s’ofereix a tots els municipis del Segrià, encara que amb diferents serveis. D’una banda, s’habilitarà un servei fix cada dia de dilluns a divendres a la tarda i dissabtes al matí en 9 equipaments municipals (la majoria, escoles): Alfés, Artesa de Lleida, Corbins, Aitona, Alcarràs, Alfarràs, Massalcoreig, Almacelles i Alcoletge.
Bosch ha remarcat la complexitat del projecte que «neix com una prova pilot que es fa de forma fixa en els municipis que ho van sol·licitar. La intenció és avaluar-ne el funcionament a finals d’any i revisar-ho, si fa falta, de cara a l’any vinent per oferir el millor servei i adequar-se a la demanda i a la singularitat de cada municipi».

Així, Bosch ha explicat que «el servei fix ja funciona des de fa uns dies a Alfés, Artesa de Lleida i Corbins amb una resposta molt satisfactòria per part de les famílies, que poden deixar els infants un màxim de 2 hores i 2 dies a la setmana per treballar, anar fer gestions o simplement per disposar de temps personal». A la resta de municipis que participen a la prova pilot s’anirà implementant en els propers dies.
D’altra banda, en els municipis que no disposen de servei fix, s’ofereixen un servei de cures a domicili (amb un màxim de 2 hores i 2 dies a la setmana) i un altre servei de monitoratge per a activitats puntuals per tal que les famílies puguin assistir als tallers, xerrades i/o activitats organitzades per l’ajuntament o les associacions al municipi.

Per al servei fix i el cangur a domicili es pot reservar plaça telemàticament omplint un formulari a la pàgina web del Consell Comarcal del Segrià (www.segria.cat) o bé posant-se en contacte amb el servei de cures per telèfon o whatsapp (621230501) o correu electrònic tempspercures@segria.cat.
Per demanar el servei de cures per a activitats puntuals, cal que la petició es faci a l’ajuntament corresponent, ja que s’haurà de realitzar el servei en un equipament municipal habilitat.
Per posar en marxa el programa, que compta amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, s’han contractat professionals qualificats i s’ha comprat material educatiu i lúdic.