Comarques

El Consell Comarcal del Segrià presenta el llibre ‘La nova casa de la Sara’

Vol donar visibilitat als infants i ser una eina útil per als i les professionals que treballen amb famílies en aquesta situació

Marta Romera
  • novembre 25, 2022
  • 5 min read
El Consell Comarcal del Segrià presenta el llibre ‘La nova casa de la Sara’

La sala de plens del Consell Comarcal del Segrià ha acollit aquest dimecres la presentació del conte ‘La nova casa de la Sara’, un acte que s’ha emmarcat dins les activitats programades pel Consell en commemoració del 25N-Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

 

La presentació ha comptat amb la presència del vicepresident del Consell Comarcal i cap de l’Àrea de Serveis Socials, Toni Bosch, i de les autores del conte, Adriana Ruiz i Priscil·la Belohuby, de l’entitat Refem.
En la seva intervenció, Toni Bosch ha explicat que aquest conte neix gràcies a la iniciativa de les treballadores de Refem, entitat de suport i acollida d’urgència per a dones i infants víctimes de violència masclista. És per això que els ha volgut agrair que hagin fet possible el conte d’acord amb l’experiència professional del seu dia a dia, on «observen i detecten les necessitats de les persones més vulnerables i treballen per tenir-ne cura, acompanyar-les i empoderar-les».

 

Bosch ha dit que el conte ha suposat anar «un pas més enllà en les seves tasques laborals per crear aquesta història, la d’un infant que, després d’una situació de violència a la seva llar, ha de fer un viatge físic i psicològic per començar una nova vida». El vicepresident ha dit que és un conte «delicat, amb boniques il·lustracions i fet amb sensibilitat», però sobretot és «una mirada a través dels ulls dels infants que posa de manifest les seves vivències, inquietuds i esperances».

 

Per tot plegat, Toni Bosch ha expressat el compromís del Consell Comarcal a l’hora d’adoptar «les mesures necessàries en matèria de sensibilització i a ser un altaveu de les necessitats de les persones més vulnerables, en aquest cas els més menuts, i a continuar treballant per erradicar aquesta i totes les violències».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A la vegada, amb el conte, ha dit el vicepresident, es vol facilitar als diferents professionals de l’entorn social una eina de treball que els ajudi en la seva feina diària, en moments en què «han de donar resposta a dones i infants que es troben en situacions com aquesta».

 

Per això els 500 exemplars que s’han editat es facilitaran a les professionals de l’àrea social del Consell Comarcal que treballen amb famílies i infants, al Servei d’Informació i Atenció a les Dones, a Refem i a altres entitats o administracions que tenen contacte amb situacions masclistes com també als Mossos d’Esquadra. També és una acció de sensibilització que apropi aquesta realitat a altres infants que no la viuen directament, però que els pot ajudar a entendre a companys i companyes.

 

Segons han detallat les autores, la història de la Sara i del seu germà, que han de deixar casa seva amb la seva mare, és «la realitat de moltes famílies» que pateixen violència i han d’abandonar la seva llar per poder iniciar una nova vida, en el que és una «història de valentia, perseverança, superació i aprenentatge».

El llibre també posa el focus sobre un sistema que, davant una situació de violència masclista, en massa cops focalitza els seus esforços en cobrir, reparar i oferir les eines necessàries que facilitin i permetin la recuperació de les persones adultes, però que oblida que en moltes ocasions aquestes dones van acompanyades d’infants i adolescents que també són víctimes de la violència masclista.

 

En aquest sentit, Adriana Ruiz ha destacat que el conte vol «canviar el paradigma i passar de veure els infants com a subjectes passius i siguin subjectes de drets, amb el dret a ser escoltats, ser informats de la situació i ser el centre del seu propi procés de recuperació». Priscil·la Belohuby ha explicat que la protagonista, la Sara, «és una conjunció de tots els infants que han passat per la casa d’acollida i explica la seva experiència en primera persona, tot el que va passar, des de la tristesa, la violència fins al trasllat a la nova llar».

 

Per a la creació del conte, les autores han comptat amb l’ajuda dels infants acollits i ells són els protagonistes, com també la figura de la treballadora social. L’Associació Refem va sorgir l’any 2017 de la mà d’un grup de professionals de l’àmbit social després del tancament de l’únic centre per a l’atenció de dones de la ciutat. L’entitat treballa per donar acollida i atenció d’urgència a les dones, amb nens o sense, víctimes de la violència de gènere, tot facilitant un context específic adaptat a la necessitat personal de la dona per promoure la seva autonomia i completi la inclusió en la societat. En el que portem d’any, el SIAD Segrià (Servei d’informació i atenció a les dones) ha derivat a l’allotjament d’urgència a 10 dones i 3 infants.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *