Sense Categoria

El Congrés avala definitivament l’ús medicinal del cànnabis. Ho sabies?

LleidaDiari
  • juliol 2, 2022
  • 4 min read

La comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats ha donat llum verda definitiva aquest dilluns a un dictamen de la subcomissió del cànnabis medicinal que avala l'ús terapèutic del cànnabis i que crea les bases per a la futura regulació. El Ministeri de Sanitat disposa ara de sis mesos per redactar el text que permetrà ampliar els supòsits en què els metges poden receptar cànnabis, entre les quals hi ha els tractaments contra l'esclerosi múltiple, convulsions vinculades a l'epilèpsia, el dolor crònic oncològic i les nàusees produïdes per la quimioteràpia.

 

El dictamen ha quedat aprovat amb els vots del PSOE, Podem, PDeCAT, PNB, Cs. ERC i Bldu s'han abstingut perquè reclamaven un text més ambiciós. Només hi ha votat en contra el PP i Vox. La comissió ha actuat amb competència legislativa plena, de manera que el text no s'haurà de sotmetre al criteri del ple. La qüestió queda a mans ara de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris que depèn del Ministeri de Sanitat.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El Ministeri disposa d'un termini de sis mesos per redactar un text que permeti l'encaix legal de l'ús medicinal del cànnabis. Els pacients dels tractaments on es permetrà l'ús del cànnabis podran accedir a productes elaborats amb cànnabis. En tot cas, l'ús del cànnabis amb finalitats medicinals haurà d'estar sempre vinculats a aquests tractaments que tindran una durada definida. Podran accedir a alguns d'aquests productes a les farmàcies amb recepta mèdica.

El Congrés avala definitivament l'ús medicinal del cànnabis | LleidaDiari.cat

 

Una reivindicació que ja s'havia fet anteriorment

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) valora positivament que la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats hagi aprovat l'informe amb la proposta de conclusions i recomanacions sobre la regulació de l'ús terapèutic del cànnabis. Amb aquesta regulació, es dona resposta a una reivindicació que ja s'havia fet anteriorment des del COFB. El col·legi havia constatat, a través de la xarxa de farmàcies comunitàries, que hi havia una demanda social creixent dels usos del cànnabis medicinal, no sempre cobertes pel vademècum del país tot i disposar d'evidència clínica, i advocava per donar respostes sanitàries que garantissin la seguretat dels tractaments en aquest camp.

 

En el marc d'aquesta regulació, el COFB també celebra que, a banda de les farmàcies hospitalàries, es tingui en compte l'alternativa de les farmàcies comunitàries per a l'elaboració i dispensació de fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis. El farmacèutic, a través de la formulació magistral, pot oferir opcions segures amb principis actius que comptin amb indicació terapèutica aprovada i garantia farmacèutica davant casos que requereixin solucions individualitzades, sempre sota la corresponent prescripció mèdica. Gràcies a la seva capil·laritat i proximitat, les farmàcies comunitàries són la millor via per apropar aquest recurs terapèutic als pacients, diu el col·legi en un comunicat.

 

Els medicaments amb cànnabis autoritzats a Espanya actualment són Sativex, indicat en espasticitat moderada o greu deguda a l'esclerosi múltiple, i Epidyolex, indicat com a tractament complementari de crisis associades amb la síndrome de Lennox-Gastaut (SLG) o la síndrome de Dravet (SD) en combinació amb clobazam, per a pacients a partir dels dos anys.

 

Normativa estatal

Ara que ja s'ha aprovat la proposta de regulació, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) disposa de sis mesos perquè les recomanacions de l'informe tinguin cabuda en la normativa estatal i siguin viables, permetent la disponibilitat en el mercat farmacèutic d'extractes o preparats estandarditzats del cànnabis. El COFB espera que, un cop entri en vigor, es tradueixi en una major accessibilitat d'un recurs terapèutic amb un gran potencial, de tal forma que l'oferta a través del canal del medicament s'ajusti a les necessitats dels pacients.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *