El Congrés aprova contractar 1.200 funcionaris per les oficines d’expedició de DNI

L'espera per renovar el DNI a Espanya se situa en 41,3 dies | CatalunyaDiari.com

 

Una tasca necessària i, a vegades urgent, com és la renovació del DNI és més complicada i duradora del que sembla. Es calcula que, a Espanya, la mitjana per realitzar aquest tràmit se situa en 41,3 dies, fet que és causat a què les oficines d'expedició del document es troben col·lapsades, que no donen abast amb tots els tràmits pendents.

 

Per aquest motiu, el PSOE va realitzar una proposició no de llei, on es demanava contractar funcionaris per les 1.200 vacants existents en les oficines d'expedició del DNI i Passaport. La petició ha estat aprovada per la Comissió de l'Interior del Congrés, que va donar el vistiplau aquest dimarts, 12 de desembre. La iniciativa ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris, a excepció del PP, que s'ha abstingut. 

La disconformitat socialista amb les oficines

La proposta presentada pel socialista Herick Campos referia que el 70% de les oficines del DNI «estan en una situació de saturació i amb una llista d'espera de dos mesos». A més, hi inclou que fins que no després d'aquesta data, no hi ha places per les llistes d'espera, pel que no es pot reservar amb antelació.

 

Imagen de las colas que se producen para renovar el DNI.

Imatge de les cues per renovar el DNI | Cedida

 

Tot i això, la informació no es correspon amb la que va presentar el Ministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido. En ella, indicava que, el juny de 2016, la mitjana per renovar el DNI estava en 51 dies, pels 46 que contemplaven un any després, mentre que actualment s'ha reduït fins als 26 dies. Aquestes dades, lluny de coincidir amb les socialistes, podrien no contemplar l'augment de les últimes setmanes, a causa de les vacances de Nadal.

Interior va oferir 300 places

No obstant les afirmacions de Zoido, els socialistes van continuar amb la consideració que els registres eren insuficients, doncs els 300 treballadors que van incorporar per cobrir part de les 1.200 places no havien solucionat el problema que es trobava en l'administració pública. Per aquest motiu, es van mostrar ferms en la defensa d'omplir tots els llocs de treball.

 

Los errores informáticos colapsan aún más las oficinas de expedición del DNI y pasaporte.

Les oficines d'expedició de DNI i Passaport, col·lapsades pels errors informàtics

 

Tampoc ha sigut eficaç la reducció dels paràmetres de gestió dels ordinadors per expedir el document, que van baixar de 15 a 12 minuts. Sobre aquesta idea, els socialistes consideren que els equips «no són capaços» de suportar aquesta retallada de temps.

Com a conseqüència, es pateixen importants errors informàtics que impedeixen el correcte desenvolupament del tràmit, fent encara més lent el procés. A més, inclouen que això no únicament afecta el temps d'espera de la ciutadania, sinó que també té una afectació econòmica pels problemes de sistema que costen 15.000 euros diaris.